Uklanjanje gušterače

Simptomi

Gušterača je važan organ koji je odgovoran za probavu hrane i metabolizam. Bez nje ljudsko tijelo ne može normalno funkcionirati. Međutim, postoje neke bolesti koje zahtijevaju trenutno uklanjanje žlijezde, jer se samo na taj način čovjeku može spasiti život. A u kojim je situacijama uklanjanje gušterače i kako se život pacijenta mijenja nakon toga, sada ćete saznati.

Funkcije organa

Gušterača je uključena u sintezu enzima neophodnih za normalan tijek probavnih procesa. Oni osiguravaju razgradnju bjelančevina, masti i ugljikohidrata, a također doprinose stvaranju nakupine hrane, koja zatim ulazi u crijeva. Ako gušterača ne radi pravilno, svi su ti procesi poremećeni i nastaju ozbiljni zdravstveni problemi.

No, osim probavnih enzima, gušterača proizvodi i hormone, od kojih je glavni inzulin koji kontrolira razinu glukoze u krvi. Njegov nedostatak postaje uzrok razvoja dijabetesa melitusa, koji se, nažalost, ne može liječiti i zahtijeva od pacijenta da stalno uzima lijekove, što također negativno utječe na opće funkcioniranje tijela. A pacijent ne može bez njih, jer nagli skok šećera u krvi može dovesti do iznenadne smrti..

Budući da je ovaj organ toliko važan za ljudsko tijelo, je li odstranjena gušterača? Osobe s pankreatitisom uglavnom se liječe lijekovima. Ali ova je bolest provokator ozbiljnijih patologija, poput stvaranja zloćudnih tumora na površini žlijezde, cista, kamenja u kanalima ili razvoja nekroze. U svim tim slučajevima jedini siguran način liječenja je operacija. Međutim, liječnici mu se ne žure pribjeći, jer je gušterača važan organ u ljudskom tijelu i gotovo je nemoguće predvidjeti posljedice koje mogu nastati nakon njenog uklanjanja..

Čak i ako se tijekom operacije planira djelomična resekcija žlijezde, to ne daje 100% jamstvo da se upala neće ponoviti. Ako govorimo o raku gušterače, tada su u ovom slučaju šanse za potpuno izlječenje nakon operacije samo 20%, pogotovo ako je bolest zahvatila obližnje organe.

Indikacije za uklanjanje

Gušterača se može ukloniti ako se razviju sljedeće bolesti:

 • akutni pankreatitis kompliciran nekrozom;
 • onkologija;
 • ciste;
 • taloženje kamenja u kanalima žlijezde;
 • nekroza gušterače;
 • apsces;
 • krvarenje unutar ciste.

Način uklanjanja

Za djelomičnu ili potpunu resekciju gušterače koristi se metoda poput pankreatektomije. Ako je potrebno organ potpuno ukloniti, operacija se izvodi laparotomno, odnosno pristup zahvaćenoj žlijezdi dobiva se rezom u trbušnoj šupljini. Nakon izvođenja svih aktivnosti, mjesto reza se šiva ili učvršćuje spajalicama.

Ponekad su tijekom takve operacije u trbušnoj šupljini instalirane drenažne cijevi, koje omogućuju uklanjanje tekućine koja se nakuplja u području kirurga. U nekim slučajevima liječnici postavljaju i drenažne cijevi u crijeva. U pravilu se to radi samo kada se pojavi potreba za sondiranom snagom..

Ako žlijezda nije u potpunosti uklonjena (samo njezin dio), tada se u ovom slučaju pankreatektomija može provesti laparoskopskom metodom - pristup organu dobiva se ubodima u trbušnu šupljinu uvođenjem posebnog uređaja opremljenog kamerom u trbušnu šupljinu, što vam omogućuje praćenje svih radnji koje se izvode na monitoru računala. Ova operacija je manje traumatična i zahtijeva kraće razdoblje rehabilitacije. Ali, nažalost, nije u svim slučajevima moguće koristiti ovu metodu kirurške intervencije..

Tijekom operacije ne može se izvesti samo uklanjanje gušterače, već i drugih organa koji se nalaze u njenoj blizini, na primjer:

 • žučni mjehur;
 • slezena;
 • gornji dio trbuha.

Tijekom i nakon operacije postoji velika vjerojatnost ozbiljnih komplikacija. U ovom se slučaju govori ne samo o mogućnosti upale ili infekcije, već i o daljnjem radu cijelog organizma. Doista, nedavno, operacije, tijekom kojih je obavljeno potpuno uklanjanje žlijezde, nisu provedene u medicinskoj praksi, jer se vjerovalo da bez ovog organa ljudi ne mogu živjeti ni godinu dana.

Međutim, danas se situacija potpuno promijenila, a prognoza nakon takvih operacija je povoljna, ali samo ako se poštuju svi liječnički propisi. Kako će se tijelo obnoviti tijekom razdoblja rehabilitacije i koliko dugo osoba može živjeti nakon toga, ovisi o nekoliko čimbenika:

 • težina pacijenta (osobe s prekomjernom tjelesnom težinom teže se oporavljaju od operacije i žive manje);
 • dob pacijenta;
 • hrana;
 • ako osoba ima loše navike;
 • stanje kardiovaskularnog sustava;
 • ako pacijent ima drugih zdravstvenih problema.

Može li osoba živjeti bez gušterače? Naravno! Ali treba shvatiti da što više negativnih čimbenika utječe na tijelo, to je vjerojatnije da će nakon operacije nastati komplikacije, što može dovesti do smanjenja očekivanog trajanja života. Nakon uklanjanja gušterače možete živjeti sretno do kraja života samo ako održavate zdrav način života i slijedite sve preporuke liječnika.

Razdoblje rehabilitacije

Život nakon uklanjanja gušterače u osobe dramatično se mijenja. Čak i ako je uklonjen samo rep organa ili drugi njegov dio, a sama operacija odvijala se bez komplikacija, pacijentu će trebati puno vremena i truda da se potpuno oporavi.

Ako se ukloni gušterača, pacijent će se morati pridržavati stroge dijete, uzimati posebne lijekove i koristiti injekcije inzulina za kontrolu šećera u krvi.

Mnogi se pacijenti već dugo žale da imaju bolove u operiranom području, a bolovi su izraženi. A kako bi ih sveli na najmanju moguću mjeru, liječnici obično kao pomoćnu terapiju propisuju sredstva za ublažavanje boli. Potpuni oporavak tijela nakon operacije gušterače traje oko 10-12 mjeseci.

Moguće posljedice u postoperativnom razdoblju

Posljedice uklanjanja gušterače mogu biti različite. Svaka kirurška intervencija ima visok rizik od razvoja upalnih ili zaraznih procesa u tjelesnim tkivima u postoperativnom razdoblju. A kako bi ih izbjegao, liječnik propisuje tečaj antibiotika prije i nakon operacije. Ako ih pacijent uzima strogo prema propisanoj shemi, rizici od takvih komplikacija smanjuju se nekoliko puta.

Nakon uklanjanja žlijezde razvija se dijabetes melitus, jer nakon operacije dolazi do akutnog nedostatka inzulina u tijelu, zbog čega je osoba prisiljena neprestano ubrizgavati inzulin. Ako ih preskočite ili pogrešno upotrijebite, to je također opterećeno raznim posljedicama, među kojima je i hipo- i hiperglikemijska koma..

Osim toga, čak i uklanjanje malog dijela gušterače narušava njegove egzokrine funkcije, koje su odgovorne za probavu. Stoga će pacijent također morati neprestano uzimati enzimske pripravke (oni se propisuju pojedinačno).

Prehrana nakon operacije

Nakon operacije uklanjanja gušterače, svim pacijentima, bez iznimke, propisana je stroga dijeta. Morat ćete se toga neprestano pridržavati. Uklonite iz prehrane jednom zauvijek:

 • pržena i masna hrana;
 • dimljeno meso;
 • kiseli krastavci;
 • brašno;
 • začini;
 • konzervirana hrana;
 • poluproizvodi;
 • kobasice;
 • začinjena jela i umaci;
 • gazirana i alkoholna pića;
 • čokolada;
 • kakao;
 • mahunarke.

U svakodnevnoj prehrani pacijenta mora biti meso i riba nemasnih sorti. Međutim, ne mogu se koristiti zajedno s kožom. Također, svaki dan treba jesti mliječne i fermentirane mliječne proizvode (sadržaj masti u njima ne smije biti veći od 2,5%).

Također morate jesti hranu prema određenim pravilima:

 • prva 3-4 mjeseca nakon operacije mora se zdrobiti do konzistencije nalik pireu;
 • trebate jesti u malim obrocima najmanje 5 puta dnevno;
 • 30-40 minuta prije obroka trebate staviti injekciju inzulina (samo ako koristite kratkotrajni inzulin), a tijekom obroka morate uzeti enzimski pripravak;
 • hrana mora biti topla, zabranjena su topla i hladna jela;
 • posljednji obrok treba uzeti 2-3 sata prije spavanja.

Ako se strogo pridržavate prehrane i pravodobno koristite lijekove koje vam je propisao liječnik, možete živjeti dug i sretan život čak i nakon potpunog uklanjanja gušterače. Ako zanemarite preporuke liječnika, to može dovesti do ozbiljnih posljedica i značajno smanjiti očekivano trajanje života..

Uklanjanje gušterače

Prije nekoliko desetljeća svaki bi liječnik, odgovarajući na pitanje je li moguće da osoba živi bez gušterače, odlučno rekao: "Ne!" Ali danas je dokazano da je život bez ovog vitalnog organa moguć, ako ne zaboravite slijediti strogu prehranu, slijediti sve preporuke liječnika, uzimati posebne lijekove i voditi zdrav način života..

Indikacije za operaciju

Gušterača se smatra najvećom žlijezdom u ljudskom tijelu. Sastoji se od tijela, glave i repa, a njegova su tkiva povezana malim i tankim žilama. U našem tijelu obavlja mnoge ključne funkcije - regulira razinu šećera u krvi, proizvodi enzime i hormone, razgrađuje proteine, masti i ugljikohidrate. Međutim, kao rezultat pothranjenosti, trbušnih trauma, zlouporabe alkohola i drugih razloga, rad ovog vitalnog organa može biti poremećen..

Kada gušterača zakaže, u njezinim se tkivima razvija upala, koja se naziva pankreatitis, i mnogi drugi patološki procesi koji često dovode do pojave ciste ili zloćudnog tumora. A ako se pankreatitis može liječiti konzervativnim metodama, tada se 80% formacija raka na gušterači može izliječiti samo kirurškim zahvatom.

Je li gušterača potpuno uklonjena? Da, operacijom koja se naziva pankreatektomija. Budući da je gušterača vrlo krhak organ koji se nalazi u udaljenim dijelovima trbušne šupljine, pankreatektomija se smatra teškom i nesigurnom operacijom..

Kako se izvodi pankreatektomija??

Uklanjanje gušterače provodi se samo laparotomijom. Tijekom pankreatektomije kirurg reže trbušnu šupljinu, a zatim uklanja organ ili njegov dio. U prosjeku operacija traje 5-6 sati.

Tijekom pankreatektomije može se izvršiti resekcija drugih organa zahvaćenih tumorom. Na primjer, dijelovi želuca i crijeva, limfni čvorovi, slezena. A prisutnost kamenja u žučnoj kesi može biti pokazatelj istodobne resekcije ovog organa..

Tijekom operacije mogu se otvoriti unutarnja krvarenja i mogu se pojaviti druge komplikacije, pa je vrlo teško unaprijed predvidjeti rezultat pankreatektomije. Liječnici daju najpovoljniju prognozu nakon uklanjanja glave ili repa gušterače.

Moguće komplikacije i posljedice

I potpuno i djelomično uklanjanje gušterače izuzetno je teška operacija koja često dovodi do komplikacija. I ne govorimo samo o opsežnom unutarnjem krvarenju ili omaglici nakon anestezije, već i o tako ozbiljnim poremećajima u tijelu kao što su:

 • akutni postoperativni pankreatitis;
 • nedostatak cirkulacije krvi;
 • oštećenje živaca;
 • zarazne lezije;
 • peritonitis;
 • pogoršanje dijabetes melitusa;
 • zatajenje jetre.

Prema statistikama, vjerojatnost komplikacija povećava se pod utjecajem čimbenika kao što su:

 • nepoštivanje pravilne prehrane u predoperativnom razdoblju;
 • pacijent ima loše navike, posebno pušenje duhana;
 • srčana bolest;
 • pretežak;
 • poodmakla dob.

Većina posljedica za ljudsko tijelo ima potpunu resekciju gušterače, što neminovno dovodi do kvara probavnog sustava, jetre, crijeva, žučnog mjehura i drugih organa gastrointestinalnog trakta. Kao rezultat operacije, osoba prestaje proizvoditi inzulin, prestaje lučiti enzime potrebne za probavu hrane i narušava metabolizam ugljika.

Rehabilitacija nakon pankreatektomije

Pacijenti koji su djelomično ili u potpunosti uklonili gušteraču trebaju potpunu personaliziranu njegu. U prvim danima nakon pankreatektomije, pacijentima se prikazuje strog odmor u krevetu - možete sjediti, ustajati i hodati samo uz dopuštenje liječnika. Budući da su i trbuh i šav nakon operacije vrlo bolni, osobi se prepisuju jaki lijekovi protiv bolova.

Nepridržavanje odmora u krevetu nakon pankreatektomije može prouzročiti unutarnje krvarenje i puknuće šavova.

Post je sastavni dio rehabilitacije. Prva 2-3 dana pacijentu je dopušteno piti samo negaziranu mineralnu vodu. Dnevna norma vode je 1-1,5 litara, trebate je piti tijekom dana.

Nakon tri dana u bolesnikovu prehranu treba uvesti čaj, juhu od nesoljenog povrća i kašasti proteinski omlet. Također je dopušteno koristiti pasiranu kašu na vodi.

7-10 dana nakon pankreatektomije, pacijentov se jelovnik može proširiti proizvodima kao što su:

 • maslac;
 • obrani sir;
 • nemasno meso (zec, piletina, puretina) i riba (smuđ, bakalar);
 • pečene jabuke nisu kisele sorte;
 • kotleti od tikvica na pari, mrkva, cvjetača, krumpir;
 • juha od šipka, kompoti, žele bez šećera;
 • mrvice pšeničnog kruha.

Dijeta nakon pankreatektomije

Nakon otpusta, pacijentu kojem je uklonjena gušterača ili njezin dio dodijeljena je posebna dijeta - tablica broj 5. Ova dijeta osigurava strogu prehranu, čije su ključne točke:

 • potpuno odbijanje slane, pržene, začinjene i masne hrane;
 • razlomljeni obroci u malim obrocima (najmanje 5-6 puta dnevno);
 • uključivanje zdravih proizvoda u jelovnik;
 • pijenje puno tekućine (1,5–2 litre vode dnevno);
 • potpuno odbijanje alkohola.

Popis zabranjene hrane uključuje:

 • slatkiši, peciva, kruh;
 • začini i začini;
 • nešto povrća i voća (rotkvica, luk, kupus, špinat, kisele jabuke, češnjak);
 • konzervirana hrana, kobasica;
 • brza hrana i praktična hrana;
 • masno meso i riba;
 • kava i gazirana pića;
 • dimljeno meso i kiseli krastavci.

Podrška lijekovima nakon operacije

Za ljude kojima je operacijom odstranjena gušterača, kompleksna enzimska i inzulinska terapija je vitalna. Glavna svrha enzimske terapije je pomoći tijelu da proizvodi enzime za probavu hrane. U tu svrhu propisani su lijekovi koji sadrže pankreatin. Na primjer, Micrasim, Vestal, Creon. Ovi lijekovi poboljšavaju probavu, uklanjaju mučninu i nelagodu u želucu i gotovo nemaju nuspojava..

Koliko ih živi bez gušterače?

Čak i ako je pankrektomija bila uspješna i bez komplikacija, mnogi ljudi pitaju koliko dugo možete živjeti bez gušterače. Na ovo pitanje nema definitivnog odgovora. Prema statistikama, očekivano trajanje života nakon potpunog uklanjanja gušterače je približno 5 godina. Međutim, postoje slučajevi kada ljudi žive još nekoliko desetljeća sretno bez ovog vitalnog organa..

Da bi se produžio život nakon pankrektomije, potrebno je ne samo uzimati enzimske pripravke i jesti pravu hranu, već i redovito podvrgavati se sveobuhvatnom liječničkom pregledu..

Naravno, uklanjanje bilo kojeg organa, posebno gušterače, ogroman je stres za osobu. Ali život ne prestaje nakon uklanjanja gušterače!

Život nakon uklanjanja gušterače

Bolesti mijenjaju čovjekov životni kredo, navike i svjetonazor. Međutim, tehnologije moderne medicine sposobne su održati funkcionalnost vitalnih organa čak i nakon potpune ekstirpacije ili djelomične resekcije. Bolesti probavnog sustava zahtijevaju poseban tretman. Konkretno, onkološke formacije koje se ne mogu izliječiti konzervativnim metodama. Unatoč obveznim kirurškim intervencijama, moguće je živjeti i uživati ​​u svakom danu.

Uklanjanje gušterače spada u kategoriju najtežih operacija i vjeruje se da je faza oporavka duga i teška u smislu navikavanja na novi način života.

Funkcije organa

Gušterača ima dvije različite svrhe: sekretornu i enzimsku. Stvarajući sok gušterače, organ je izravni sudionik apsorpcije i obrade elemenata hrane. Bez proteina, složenih ugljikohidrata i lipidnih komponenti naše tijelo neće moći normalno funkcionirati i nastaviti funkcionirati. Hrana sadrži sve potrebne hranjive strukture koje su podvrgnute proteolizi zbog enzimskih komponenata gušterače.

Druga funkcija organa je indukcija hormona. Inzulin i glukagon sudjeluju u regulaciji ravnoteže ugljikohidrata u tijelu. Inzulin je taj koji kontrolira postotak glukoze u krvi. Hormon induciraju jedinstvene stanice - Langerhansovi otočići, kojih s godinama sve manje postaje u tijelu. Dijabetes melitus se razvija kada je proizvodnja hormona oslabljena ili su Langerhansovi otočići inaktivirani..

Bilo koji poremećaj u radu gušterače izvor je smanjenja normalne funkcionalnosti probavnog sustava, žučni mjehur je posebno ranjiv i može se razviti kolecistitis. Uz oštećenje i neorganizaciju stanica gušterače, dolazi do upale parenhima organa, što provocira pankreatitis.

Bolest se liječi konzervativnim metodama, bez upotrebe kirurškog skalpela. Međutim, upravo je upala provokativni čimbenik za druge bolesti gušterače. Da li se gušterača uklanja u prisutnosti velikih kamenaca, nekrotičnih procesa, kao i tumora svih mogućih geneza? I može li osoba živjeti bez gušterače u potpunosti i učinkovito?

Malo je okolnosti kada je potrebno ukloniti gušteraču. Tim se operacijama pribjegava samo u krajnjem slučaju. Češće se upalni proces i pojave komplikacija pokušavaju ukloniti lijekovima.

Indikacije za uklanjanje

Uklanjanje gušterače primjenjivo je za bolesti:

 • Akutni proces pankreatitisa, koji teče u teškom obliku i s nedostatkom odgovarajućeg učinka od terapije lijekovima i drugih metoda;
 • Hemoragijski tip pankreatitisa, koji je karakteriziran opsežnim krvarenjem;
 • Nekrotične promjene gušterače - stanična smrt;
 • Gnojni apscesi;
 • Velike kapsularne ciste i ciste s gnojnim sekretima;
 • Fistule bilo gdje u tijelu.

U kojim se slučajevima uklanja gušterača ako na nju ne utječe upalni proces:

 • Nakon toga traumatizacija nesreća, ranjavanja nožem itd.;
 • Blokada kamenom bilo koje veličine u kanalima;
 • Peritonitis cijele trbušne šupljine;
 • Neuspješne kirurške intervencije na želucu, što stvara dodatni stres na gušterači;
 • Benigni ili maligni tumori;
 • Kongenitalne malformacije i transformacija žlijezde;
 • Disfunkcija slezene.

Među svim izvedenim kirurškim intervencijama najčešće se izvodi uklanjanje adenokarcinoma, koje karakterizira brz rast u obližnja tkiva. Maligne formacije dovode do djelomične resekcije. Potpuno uklanjanje gušterače naziva se totalna pankreasduodenektomija i koristi se relativno rijetko.
Što se događa ako se ukloni gušterača?

Operativne akcije za resekciju gušterače otežane su zbog činjenice da se nalazi iza želuca, između tankog crijeva i jetre. Stoga je vrijeme operacije najmanje 5 sati..

Djelomično uklanjanje organa rezultirat će cjeloživotnim poštivanjem načela održavanja organa, koja štede prehranu i lijekove. Kvaliteta života nakon izrezivanja dijelova organa ovisi o samoj osobi.

Način uklanjanja

Operativne metode uklanjanja svode se na laparoskopsko umetanje endoskopa i skalpela u trbušnu šupljinu i na otvorene trbušne operacije. Prednosti prve metode su mali rezovi, zatvaranje rane (infekcija je smanjena na najmanju moguću mjeru) i prikaz djelovanja i unutrašnjih organa na zaslonu monitora. Prednost druge metode je širok pristup i sposobnost promatranja slike upalnog procesa.
Operacije uklanjanja gušterače podijeljene su prema dijelu koji treba izrezati:

 1. Distalna resekcija. Provodi se ekscizija tkiva koja su lokalizirana u udaljenim odjeljcima. Izvodni kanal se često šiva i, kako bi se izbjegle komplikacije, izreže se žučni mjehur, na koji također utječe upalni proces.
 2. Srednja resekcija. Prilično rijetka operacija: intervencija se događa samo na prevlaci i početnim presjecima. Tijekom laparotomije formira se pankreatoenteroanastomoza pomoću dva superponirana šava.
 3. Subtotalna operacija. Sastoji se u gotovo potpunom iscrpljenju, a također prati uklanjanje slezene. Ostaje malo područje tkiva koje čvrsto graniči s dvanaesnikom.
 4. Korporokaudalna resekcija. Takve se operacije izvode kada postoji tumor u distalnim dijelovima ili u tijelu. Također, izrezana je slezena (splenektomija). Operacija je prilično dugotrajna zbog nemogućnosti normalnog pristupa.

Gušterača se može uništavati godinama pogrešnim postupcima osobe i može trenutačno reagirati na provocirajući čimbenik, stoga je planirana operacija za njezino uklanjanje ili hitna. Za liječnike planirana operacija i priprema za nju sastoje se u utvrđivanju određenih namjera tijekom kojih koriste sve vrste tehnika za očuvanje zdravih tkiva. Stoga se za sve vrste neispravnih procesa provode potrebne manipulativne radnje:

 • Disekcija parenhima za ublažavanje edema u akutnom pankreatitisu;
 • Nekreatomija se sastoji u izrezivanju nekrotičnih, mrtvih područja žlijezde bez utjecaja na zdravo tkivo;
 • Anastomoze: biliodigestivni ili gastropankreatoduodenalni. Ova se tehnika sastoji u spajanju kanala gušterače s žučnim kanalom ili želucem.
 • Istrebljivanje cista, apscesa i drugih formacija bez utjecaja na zdrava tkiva.

Pankreatektomija je potpuno izrezivanje organa. Ako je zloćudna novotvorina bila faktor u uklanjanju organa, tada se prije operacije mora provesti kemoterapija.

Tijekom operacije moguće su komplikacije, poput krvarenja, širenja operacijskog polja, oštećenja susjednih organa, alergijske reakcije na opću anesteziju i druge lijekove. Napredovanje zaraznog procesa moguće je u starijih osoba, s niskim imunološkim odgovorima i oslabljenim tijelom, kao i u prisutnosti oštećenih tkiva u tijelu (na primjer, karijesni zubi, gljivične kožne bolesti itd.).

Razdoblje rehabilitacije

Kako živjeti bez gušterače nakon operacije? Na samom početku, nakon intervencije kirurga, pacijent je pod njihovom strogom kontrolom. Nije dopušteno jesti prvi put 2-3 dana. Pijte vodu tek drugi dan. Pacijenti nakon operacije ne smiju ustajati prvih dan ili dva kako bi izbjegli razilaženje šavova i krvarenje. Propisana su sredstva za ublažavanje boli, ponekad narkotičnog spektra.

Nakon otpusta iz bolnice, 20. do 21. dana, pacijent bi trebao imati jasnu predodžbu o budućem životu, koji je uključivao prehranu nakon uklanjanja gušterače i primanja lijekova.

Prema propisima liječnika, tijekom cijelog razdoblja rehabilitacije potrebno je uzimati enzime koji pomažu u funkcioniranju žlijezde. Ako je izvršena djelomična resekcija, tada pratite stanje i prehranu kako biste spriječili razvoj upalnih recidivnih procesa.

Da biste uklonili gušteraču, potrebno je jasno razlikovati posljedice. Nakon uklanjanja ljudi često gube na težini, jer ne postoji normalna prehrana. Korištenje inzulina za život može, naprotiv, dovesti do debljanja. Ako se želi, u budućnosti se normalizacija težine djelomično obnavlja.

Neizbježna promjena svih prethodno važnih radnji i principa postavlja pitanje je li moguće živjeti bez gušterače. Osoba će ostvariti puno i kvalitetno postojanje samostalno, poštujući jednostavna pravila.

Prehrana nakon operacije

Nakon uklanjanja gušterače, posebna se pažnja posvećuje prehrani. Treći dan dopušteno je piti slatkast slab čaj i negaziranu mineralnu vodu. Na dan 4. do 6. povezuju se tekuće juhe od povrća i tekuće žitarice. Tek krajem prvog tjedna počinju postupno dodavati grublju hranu - kruh, omlet, pirjano povrće. Dva tjedna nakon operacije dopušteni su svježi sir sa smanjenim postotkom masnoće, nemasne vrste mesa i ribe.

Jelo se mora kuhati. Dijeta ne sadrži svježe povrće i voće, peciva, kavu, začinjena i dimljena jela, konzervirane proizvode. Nesporno zabranjeni alkohol i duhan.

Svi su dijelovi veličine dlana. Hranu treba uzimati često. Ne zaboravite na biljni lijek i vitaminsko-mineralne komplekse. Ti se principi slijede cijeli život.

Da biste izbjegli ozbiljne komplikacije i bilo kakvu operaciju, morate voditi računa o sebi. Bolje spriječiti bolest nego liječiti kasnije.

Sve o uklanjanju gušterače

Nijedan organ nije u stanju zamijeniti funkcije gušterače. Dvije su mu glavne zadaće proizvodnja hormona i utjecaj na probavu hranjivih sastojaka. Odluke o odlaganju donose se samo u slučaju ozbiljnih ozljeda ili bolesti. Ljudi bez gušterače moraju se pridržavati prehrane, uzimati inzulin, hormone i probavne enzime do kraja života.

Sadržaj
 1. Kada ukloniti gušteraču
 2. Kontraindikacije
 3. Vrste operacija
 4. Napredak operacije
 5. Moguće komplikacije
 6. Razdoblje rehabilitacije
 7. Život nakon uklanjanja gušterače

Kada ukloniti gušteraču

Život bez gušterače povezan je s mnogim poteškoćama, pa se organ uklanja samo u ozbiljnim situacijama, kao što su:

 • Teška ozljeda - ako je organ ranjen ili ozbiljno oštećen, a njegov oporavak i daljnje funkcioniranje je nemoguće.
 • Rak gušterače jedna je od najtežih vrsta karcinoma za liječenje, stoga se stanice raka često uklanjaju zajedno s cijelim organom.
 • Nedostatak gušterače - uzrokovan akutnim ili kroničnim pankreatitisom. Ovu bolest uzrokuju, na primjer, zlouporaba alkohola, nezdrava prehrana, dijabetes melitus, stres ili upotreba velike količine lijekova.
O ovoj temi
  • Onkogastroenterologija

Izmet za rak želuca

 • Natalia Gennadievna Butsyk
 • 6. prosinca 2019.

Kirurško liječenje ponekad je jedina šansa da se pacijentu spasi život. Uklanjanje gušterače vrlo je težak postupak i često uzrokuje komplikacije. Rizik je da se na ovom području nalaze anatomski važni organi i strukture.

Tu se nalazi središnja aorta koja odvodi krv iz većine crijeva, odnosno glavne arterije tijela koja pod velikim pritiskom nosi krv iz srca i natrag iz cijelog tijela. Krvne žile također prolaze kroz gušteraču i opskrbljuju većinu crijeva. Šteta na njima može dovesti do nekroze cijele trbušne šupljine..

Kontraindikacije

Značajni problem ostaju postoperativna smrtnost i komplikacije nakon resekcije pankreatoduodenala. Prema studijama, stopa smrtnosti tijekom ove operacije iznosi 0,4-16%, a postotak komplikacija ostaje visok - 11-65%. Na temelju toga mogu se naznačiti sljedeći faktori rizika za postoperativne komplikacije i smrtnost:

 • starost> 70 godina,
 • proširene resekcije,
 • uski kanal gušterače (
   • Onkogastroenterologija

  Prvi znakovi recidiva karcinoma rektuma

  • Natalia Gennadievna Butsyk
  • 3. prosinca 2019.

  U slučaju tumora glave gušterače, potpuno se izreže zajedno s područjima obližnjih organa oštećenih tumorom. Volumen resekcije određuje se i anatomijom i onkološkim indikacijama koje proizlaze iz anatomije limfnog sustava ovog područja. U slučaju resekcije glave gušterače zajedno s dvanaesnikom i dijelom želuca, sljedeći je korak obnavljanje kontinuiteta gastrointestinalnog trakta.

  Ponekad se rak gušterače prepozna u kasnoj fazi razvoja. U ovom slučaju često nije moguće izrezati tumor. Razlog može biti infiltracija važnih žila, tkiva koja okružuju gušteraču, kao i prisutnost udaljenih metastaza, što ukazuje na značajan stupanj bolesti. Također se događa da se tijekom operacije prepozna kasnija faza bolesti od studija izvedenih prije nego što je postupak pokazao. Ti bolesnici prije svega trebaju kirurško liječenje.

  Na području gušterače nalaze se organi čija je propusnost od velike važnosti za daljnju održivost pacijenta. Stoga razvoj tumora gušterače može dovesti do zatvaranja lumena crijeva (obično duodenuma) ili začepljenja bilijarnog trakta.

  Moguće komplikacije

  Operacija usmjerena na uklanjanje gušterače prijetnja je zdravlju i životu pacijenta. Pojavu komplikacija potiču: loše opće stanje, kaheksija, progresivni rak, nehigijenski uvjeti, pretilost, dijabetes melitus, dodatne bolesti (srce, jetra, pluća).

  Anatomija trbušnih organa kod svake je osobe različita. Stoga, unatoč naporima liječnika tijekom kirurškog liječenja, ponekad se pojave tehničke poteškoće koje mogu dovesti do komplikacija..

  Tu se ubrajaju: oštećenje susjednih organa (na primjer slezene i jetre), kao i živaca i krvnih žila (rizik od oštećenja raste s značajnom pretilošću, s različitim anatomskim abnormalnostima u bolesnika koji su podvrgnuti drugim operacijama).

  Je li moguće potpuno ukloniti gušteraču i kakve su posljedice

  Čovjek može razviti takve bolesti kada je potrebno ukloniti gušteraču. Ali prije nego što razvijete ovu temu, morate saznati čemu služi organ.

  Gušterača igra važnu ulogu u funkcioniranju ljudskog tijela. Stvara brojne hormone, uključujući inzulin. Ako se ovaj hormon ne proizvodi dovoljno ili uopće ne postoji, tada osoba razvija dijabetes melitus, javljaju se poremećaji u probavnom sustavu. A također je poremećena funkcionalnost mnogih organa trbušne šupljine. Najčešće neispravnost gušterače dovodi do razvoja pankreatitisa, čije se liječenje provodi lijekovima. Kad je uklanjanje gušterače već učinjeno, posljedice i život brinu mnoge.

  Indikacije za operacije gušterače i njihove vrste

  Gušterača je vrlo krhak organ, trebao bi je ukloniti iskusni liječnik, ali čak je i u tom slučaju kirurška intervencija naznačena samo kao krajnje sredstvo, kada konzervativno liječenje ne daje rezultate.

  Sljedeće bolesti mogu postati indikacije za operaciju:

  1. Teški akutni pankreatitis, koji ne reagira na konzervativnu terapiju.
  2. Hemoragični pankreatitis, popraćen krvarenjem u organ.
  3. Nekroza gušterače - kada neki dijelovi gušterače postanu mrtvi (to se također događa s pankreatitisom).
  4. Prisutnost u žlijezdi gnojnih upalnih procesa i apscesa.
  5. Pojava velikih cista u gušterači.
  6. Razvoj fistula gušterače.
  7. Pojava ciste s suppuration.
  8. Ozljeda organa.
  9. Pojava kamenja u dijelovima kanala gušterače.

  Najčešće osoba završi na operacijskom stolu zbog činjenice da je vlastitom krivnjom započeo bolest i doveo je u kroničnu fazu. Ovo je kronični pankreatitis i cistične tvorbe na organu. Nedostatak liječenja i odgovarajuće prehrane dovodi do razvoja bolesti.

  Količina kirurške intervencije ovisi o stadiju bolesti i vrsti patologije. Mogu se izvršiti sljedeće manipulacije:

  1. Seciranje kapsule radi smanjenja otekline.
  2. Nekrektomija, kada se uklanjaju pojedina područja s nekrozom.
  3. Djelomična resekcija gušterače, poput uklanjanja glave ili repa gušterače.
  4. Pankreatektomija - organ se uklanja u potpunosti.

  Dakle, operacija se izvodi s djelomičnim i potpunim izrezivanjem organa. Djelomično uklanjanje izvodi se kada se u žlijezdi primijete ciste, krvarenja, otekline ili nekrotična područja. Možda će biti potrebno ukloniti gušteraču u slučaju raka, opsežne nekroze gušterače, ako postoji gnojna fuzija, ozbiljna oštećenja koja se ne mogu obnoviti. U tom se slučaju izvodi potpuno izrezivanje organa..

  Ako je naznačeno uklanjanje organa, tada se mora izvršiti operacija, unatoč činjenici da gušterača ima važnu funkciju. Ali ako su njezine ozljede nespojive sa životom, onda je bolje otići na operaciju, a zatim dobiti supstitucijsku terapiju.

  Operacija i priprema za to

  Ako postoje karcinomi, tada se najčešće prije operacije izvodi kemoterapija organa. Omogućuje vam smanjenje veličine tumora.

  Prije kirurške intervencije potrebni su testovi. Najčešće su to:

  • krvni test;
  • Ultrazvuk gušterače;
  • puknuti.

  Liječnik mora prvo razgovarati s pacijentom i obavijestiti ga o nekim zabranama prije operacije, na primjer:

  1. Ne uzimajte nesteroidne protuupalne, analgetske i antipiretičke lijekove.
  2. Zabranjeno je uzimanje lijekova koji razrjeđuju krv.
  3. Potrebno je isključiti lijekove usmjerene protiv krvnih ugrušaka.

  Operacija koja uključuje gušteraču naziva se pankreatektomija. Radi se u općoj anesteziji..

  Ponekad susjedni organi ili njihovi dijelovi podliježu uklanjanju..

  Moguće su komplikacije ove operacije koje se očituju krvarenjem, oštećenjem susjednih tkiva i infekcijom. Ponekad pacijent ima negativnu reakciju na anesteziju, tlak može pasti ili može početi vrtoglavica.

  Komplikacije se najčešće javljaju kod ljudi koji puše, imaju prekomjernu težinu ili imaju bolesti srca. Posebnu pažnju trebaju voditi oni koji se nepravilno hrane i starije osobe.

  Postoperativno razdoblje

  Nakon uklanjanja gušterače, pacijent se šalje na zaseban odjel. Tamo će ga liječnik promatrati tijekom razdoblja rehabilitacije. U prosjeku ovo vrijeme traje 5-20 dana. Ako se iznenada pojave nepredviđene okolnosti, tada se to razdoblje produžuje prema nahođenju liječnika koji dolazi.

  Neki pacijenti osjećaju bol nakon što anestezija popusti. U tom se slučaju propisuju sredstva za ublažavanje boli..

  Kad se osoba otpusti iz bolnice, liječnik unaprijed objašnjava koja će se pravila morati poštivati ​​neko vrijeme. To uključuje sljedeće smjernice:

  • pridržavanje određene prehrambene tablice;
  • uzimanje enzima;
  • primjena inzulina;
  • zabranjene su tjelesne aktivnosti i dizanje utega.

  Pomoć bliskih ljudi posebno je važna za pacijenta, jer neko vrijeme neće moći sam izaći na kraj sa svim stvarima.

  Posljedice uklanjanja gušterače

  Nakon operacije postavlja se pitanje može li se živjeti punim životom bez organa. Vrijedno je odmah odgovoriti da se prošli život neće vratiti. Djelomično uklanjanje organa nije toliko ozbiljno kao potpuna resekcija. Preostali dijelovi gušterače mogu preuzeti sve potrebne funkcije.

  Više problema nastaje ako se žlijezda potpuno ukloni.

  Enzimi za probavu hrane morat će se nadopunjavati lijekovima. Ti lijekovi sadrže tvari dobivene iz gušterače goveda ili svinje.

  Obrađuju se, suše i prekrivaju posebnim kućištem..

  Poznato je da organ proizvodi inzulin. Sada, u odsutnosti, da biste održali normalnu razinu šećera u krvi, morat ćete redovito ubrizgavati inzulin.

  Sljedeći poremećaji u tijelu mogu postati posljedice uklanjanja gušterače:

  1. Dramatičan gubitak kilograma.
  2. Brzo debljanje.
  3. Razvoj kroničnog proljeva.

  Vrijedno je napomenuti da su donedavno takve operacije često završavale smrću, trenutno su sve mjere za uklanjanje organa prilično uspješne i nakon nekog vremena pacijent se vraća svom prijašnjem načinu života, izuzev nekih pravila koja će se morati poštivati ​​cijeli život.

  Osobe koje su podvrgnute operaciji gušterače trebale bi se redovito pregledavati, a u slučaju kršenja bilo kojeg organa provest će se medicinska korekcija. Ako je pacijent pušio prije operacije, sada biste trebali zaboraviti na ovu lošu naviku. Opasno za takve pacijente stres i nervozno prenaprezanje.

  Prehrana nakon uklanjanja gušterače

  Dijeta nakon uklanjanja gušterače bit će stalno prisutna. Nakon operacije, pacijentu je općenito zabranjeno jesti prva 3 dana. Dopuštena je samo alkalna voda bez plina. Četvrti dan osoba može popiti nezaslađeni i slabi čaj s malom krutonom.

  Nakon toga u prehranu se postupno uvodi tekuća juha bez soli i omlet na pari (samo od proteina). Nakon toga koriste se žitarice - riža i heljda. Kuhaju se u vodi s mlijekom, odnosno obje tekućine se miješaju u jednakim količinama.

  Šestog dana na jelovnik se dodaje komad kruha s malom količinom maslaca. U ovom se slučaju kruh uzima iz jučerašnje pripreme.

  Nakon još tjedan dana možete unijeti sljedeće proizvode:

  • svježi sir bez masti;
  • juhe od povrća i pire krumpir;
  • nemasna riba i meso.

  Potonji se kuhaju na pari i melju, služe kao sufle. Parni kotleti mogu se dodavati u hranu tek desetog dana.

  Također je vrijedno navesti hranu koja je zabranjena osobama s uklonjenom gušteračom:

  • jela od kupusa, pogotovo ako je svježa;
  • šećer;
  • svježa pečena roba;
  • pečenje;
  • kava, jak čaj;
  • alkoholna i gazirana pića;
  • masno meso i riba;
  • začinjena, dimljena, masna ili pržena hrana;
  • slastičarska peciva, čokolada;
  • svježe povrće i voće;
  • masno mlijeko.

  Jela se pripremaju pasirana. Nemojte ih koristiti vruće ili hladne, isto vrijedi i za pića. U prehranu dodajte više proteina, ograničite unos masti i ugljikohidrata. Unos hrane provodi se u malim obrocima do 5-6 puta dnevno. Sol se koristi u ograničenim količinama, u prosjeku 10 g dnevno.

  Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju vitamina i minerala. Dnevno morate unositi do 2 litre tekućine.

  Ne pijte u velikim gutljajima, samo u malim obrocima.

  Uklanjanje bilo kojeg unutarnjeg organa osobe ozbiljan je test za njega. Teško je predvidjeti kako će se odvijati život nakon uklanjanja gušterače. Ali ako se pridržavate svih pravila koja je propisao liječnik, podvrgavate se redovnom pregledu kod stručnjaka i ne kršite prehranu, tada vam može biti zajamčena prognoza za dug i uspješan život.

  Da se u životu ne biste suočili s poremećajima u radu gušterače, morate se riješiti loših navika, poput pušenja i alkohola, te smanjiti unos nezdrave hrane. Mora se imati na umu da će vam sprečavanje bolesti uštedjeti daljnje zdravstvene probleme..

  Metode i posljedice nakon uklanjanja gušterače

  Uklanjanje bilo kojeg organa, posebno gušterače, posljednja je metoda koja se koristi. To je određeno važnom ulogom žlijezde u tijelu i razvojem teških komplikacija. Gušterača je jedini organ koji obavlja dvije vitalne funkcije: izlučujuću i endokrinu. Čak i s nepotpunom resekcijom, ljudsko je stanje znatno narušeno, kvaliteta života opada.

  Pankreatektomija - metoda uklanjanja gušterače

  Pankreatektomija je uklanjanje gušterače. Provodi se u slučajevima teške patologije opasne po život, kada su sve moguće metode konzervativne terapije bile neučinkovite. U takvim se slučajevima izvode sljedeće vrste resekcije:

  • ukupno - žlijezda se uklanja u potpunosti zajedno sa susjednim organima (slezena, dio želuca i tankog crijeva, žučni mjehur),
  • djelomično - kao rezultat kirurškog liječenja mora se ukloniti samo glava ili rep.

  Operacija se shematski provodi prema sljedećem algoritmu: u projekciji gušterače napravi se rez, koji se uklanja dio ili cijeli, zajedno s oštećenim susjednim susjednim probavnim organima, rez se zašiva i učvršćuje čvorovima ili spajalicama. Kirurško liječenje je opasno zbog povećane složenosti manipulacija, traumatizma i čestih smrtnih slučajeva.

  Nakon uspješne operacije mogu nastati komplikacije. Na njihov razvoj utječu:

  • pretilost,
  • dob,
  • popratne bolesti,
  • nepravilna prehrana,
  • pušenje.

  Razdoblje oporavka je dugo: traje mnogo mjeseci, ponekad i godinu dana. Od prvih dana može se pojaviti neugodna senzacija koja će neprestano boljeti u lijevom hipohondriju tijekom cijele rehabilitacije. A također postoji bilo koji astenični simptom (smanjen apetit, ozbiljna slabost), razvija se alergija na hranu.

  Razlozi i indikacije za uklanjanje dijela gušterače

  Radikalne metode liječenja teške patologije gušterače posljednji su izbor u odsustvu pozitivnih učinaka terapije u prethodnim fazama. Svaka ozbiljna bolest gušterače s neučinkovitošću konzervativnog liječenja podliježe kirurškoj intervenciji.

  Djelomična resekcija izvodi se uz prisustvo sljedećih identificiranih indikacija:

  • tumor, fistula, cista, kamen, apsces,
  • maligne novotvorine u određenom dijelu organa ili metastatska oštećenja kada je izvor raka drugi organ,
  • traumatska ozljeda tkiva,
  • peritonitis uzrokovan upalom gušterače,
  • intenzivno krvarenje iz žila žlijezde,
  • pogoršanje kronične upale u žlijezdi.

  Kirurška intervencija provodi se ako postoji:

  • komplikacije nakon holecistektomije (bez žuči dolazi do dubokih poremećaja u probavi hrane, što povećava opterećenje slezene i zahtijeva stalno poštivanje prehrambenih ograničenja, pogreške u prehrani uzrokuju duboku patologiju gušterače),
  • disfunkcija ili potpuni prestanak aktivnosti slezene (postoji nekroza i hitna potreba za uklanjanjem zahvaćene gušterače, ali čak i uz njezinu odsutnost, možete živjeti dugo, vodeći puni normalan život),
  • razvoj tumora: čak i obična cista gušterače, pod utjecajem nepovoljnih vanjskih čimbenika (pušenje, alkohol, nezdrava hrana), može se pretvoriti u zloćudni tumor kojem je potrebna hitna resekcija,
  • ulazak kamenca iz žučnog mjehura kroz zajednički kanal u gušteraču tijekom operacije žučne bolesti (nemoguće je ukloniti kamenac iz tkiva gušterače bez značajnih oštećenja, obično se tkiva gušterače ne obnavljaju, organ mora biti reseciran),
  • kronični tijek pankreatitisa s čestim teškim pogoršanjima i lošom prognozom.

  Troškovi bilo koje planirane resekcije, na primjer, ciste gušterače, u bolnicama i medicinskim centrima variraju ovisno o teritorijalnom položaju i kvalifikacijama operativnih specijalista.

  Uklanjanje glave gušterače

  Statistički podaci ukazuju da je u 80% razvoja tumora žlijezde zahvaćena njegova glava. Izvodi se pankreatoduodenalna metoda kirurške intervencije, koju autor naziva - Whippleov postupak. Operacija se provodi u dvije faze:

 • Uklanjanje zahvaćenog fragmenta i dijela susjednih organa koji su uključeni u patološki proces.
 • Naknadna obnova poremećenih kanala, žučnog mjehura i prohodnosti probavnog kanala.

  Koristi se laparoskopska metoda, operacija se izvodi u općoj anesteziji.

  Kroz male rezove uvodi se laparoskop, pregledava se operirano područje, preklapaju se i uklanjaju opskrbne žile, dvanaesnik, uklanjaju se obližnji regionalni limfni čvorovi, ponekad je potrebno djelomično ukloniti susjedne organe.

  Nakon toga stvara se nova veza želuca i tankog crijeva s tijelom gušterače..

  Operacija je teška, povlači opasne posljedice nakon uklanjanja glave gušterače:

  • oslabljena apsorpcija hranjivih sastojaka zbog uklanjanja važnog dijela organa koji sintetizira probavne enzime,
  • neuspjeh u metabolizmu ugljikohidrata s naknadnim razvojem dijabetesa melitusa.

  U slučaju uklanjanja, glave se često razvijaju:

  • oštećenje živaca i krvnih žila susjednih žlijezdi,
  • krvarenje,
  • infekcije.

  Gotovo uvijek se razvija postoperativni pankreatitis s teškom sekretornom insuficijencijom. Preporučeni režim liječenja mora se poštivati ​​godinama. Može se sastojati u činjenici da je dugotrajno propisana doživotna oralna primjena supstitucijske terapije plus posebna prehrana. Osoba nakon operacije dobije invaliditet.

  Begerova operacija

  Izoliranu resekciju zahvaćene glave gušterače bez uklanjanja duodenuma razvio je i primijenio Beger 1972. godine. Tijekom ove operacije čuva se lukovica želuca i dvanaesnika, koja je čvrsto uz žlijezdu, što ne ometa prolazak nakupine hrane kroz probavni kanal. Gastropankreatoduodenalna sekrecija iz žučnog mjehura i gušterače nastavlja se kroz tanko crijevo.

  Kao rezultat istraživanja, u postoperativnom razdoblju dobiveni su pozitivni rezultati na temelju kojih je metoda dobila dobre povratne informacije od stručnjaka i široku upotrebu. Ova se tehnika koristi za disekciju gušterače na prevlaci uz izolaciju gornjih mezenteričnih i portalnih vena. Postoji mogućnost krvarenja s postojećim komplikacijama kroničnog pankreatitisa, posebno s razvojem regionalne portalne hipertenzije. U tim su slučajevima manipulacije na venama opasne s velikim gubitkom krvi..

  Također se koristi verzija resekcije glave koja čuva dvanaesnik bez prelaska gušterače preko portalne vene - bernska verzija Begerove operacije.

  Uklanjanje repa

  Ako je zahvaćen repni (kaudalni) dio gušterače, radi se distalna pankreatomija. Kad se u repu pojavila novotvorina koja zahvata slezenu, njezin se dio ili organ u potpunosti uklanja. Slezena se resecira zajedno s žilama. U takvim se situacijama ne događa metabolizam ugljikohidrata i razvoj dijabetesa. Razdoblje rehabilitacije traje 2-3 tjedna.

  Za zloćudni tumor lokaliziran u repu i tijelu gušterače koristi se korporokaudalna resekcija zahvaćenog organa. Takva operacija popraćena je splenektomijom - uklanjanjem slezene.

  Freyova operacija

  Radikalnije, traumatičnije i ozbiljnije kirurške intervencije uključuju djelomičnu resekciju gušterače s potpunim uklanjanjem glave ili repa, a to je Freyjeva operacija na gušterači. Rijetko se izvodi i samo u težim slučajevima, jer je njegova tehnika posebno složena i nije uvijek povoljna prognoza. Ovo je kardinalni kirurški postupak, čiji su pokazatelji:

  • ukupna i subtotalna pankreatonekroza,
  • trauma velikog dijela žlijezde,
  • maligne novotvorine s velikom količinom oštećenja tkiva organa.

  Tijek postoperativnog razdoblja ovisi o opsegu operacije. Ako je rep resektiran, prognoza je povoljnija, pacijent bolje podnosi operaciju, komplikacije ne nastaju.

  Kompletna resekcija gušterače

  Potpuno uklanjanje žlijezde provodi se rijetko i u iznimnim slučajevima. Za bilo koju, čak i najtežu patologiju, poželjno je sačuvati organ. Za to se koriste sve moguće konzervativne metode:

  • terapija metodom uvođenja posebnih infuzija,
  • liječenje lijekovima,
  • fizioterapija.

  Resekcija je složena operacija: da bi se izrezala gušterača, kirurg mora biti visoko kvalificiran i iskusan. To je tehnički teško zbog blizine aorte, njezinih visceralnih grana i usko susjednih susjednih organa koji blokiraju operativni pristup. To uključuje:

  • trbuh,
  • dvanaestopalačno crijevo,
  • žučni mjehur,
  • slezena,
  • jetra.

  Operacija traje 6 sati.

  Bezuvjetno uklanjanje gušterače provodi se samo uz njenu nekrozu, kada je potrebno spasiti pacijenta. To zahtijeva stroge indikacije..

  Specifičnosti operacije

  Specifičnost operacija leži u strukturnim značajkama žlijezde:

  • njegova se tkiva lako ozlijede i ne oporavljaju se od oštećenja,
  • enzimi tijekom operacije na oštećenoj žlijezdi mogu ući u trbušnu šupljinu i uzrokovati nekrozu susjednih organa, peritonitis, razvoj fulminantnog šoka,
  • Gušterača je osjetljiva na učinke bilo kojih čimbenika - postoje slučajevi razvoja pankreatitisa kao rezultat operacija na organima udaljenim od gušterače,
  • zidovi organa su krhki, šavovi na njima nisu sigurno učvršćeni.

  Proces rehabilitacije nakon pankreatektomije

  Teško je živjeti nakon uklanjanja gušterače i slezene, posebno u početku. Stalna je bol na mjestu ožiljaka na šavovima i osjećaj gladi: u prvih nekoliko dana zabranjeno je jesti, u sljedećem razdoblju morate slijediti strogu prehranu. Koliko će trajati, odredit će liječnik.

  Da bi se spriječile komplikacije, provodi se tečaj terapije:

  • antibakterijski,
  • protuupalno,
  • inzulinska terapija.

  Propisan je dugi, ponekad i cjeloživotni tijek enzimskih pripravaka. Naziv, doziranje i trajanje prijema propisuje liječnik, uzimajući u obzir opseg operacije i stanje pacijenta. Ako se resetira glava ili rep žlijezde, tada će preostali dio na kraju preuzeti neke od funkcija. Potpunim uklanjanjem nastaju problemi sa supstitucijskom terapijom i prehranom.

 • 2-3 dana pacijent promatra strogi odmor u krevetu i glad. Dozvoljeno je samo piće.
 • Nakon 3 dana, dopušteno je sjesti, u budućnosti - ustati iz kreveta, prošetati kratkim šetnjama s podrškom. Hodanje i kretanje neophodno je rano kako bi se spriječile adhezije na trbuhu.
 • Nakon 8-10 dana, rana zacjeljuje, uklanjaju se šavovi, pacijent se otpušta iz bolnice. Ovisno o volumenu uklonjenog tkiva žlijezde i veličini izvedene operacije, pacijent može biti na bolovanju još 10–20 dana, nakon čega je otpušten na posao.

  Dijeta nakon uklanjanja gušterače

  Nakon operacije uklanjanja gušterače, osoba doživotno živi na dijeti. Da biste postojali, potrebno je prehranu učiniti načinom života. Usklađenost postaje sastavni dio prehrane:

  • mnoštvo,
  • fragmentacija,
  • jesti samo dozvoljenu ili prihvatljivu hranu i kategorički odbijati zabranjenu hranu (morate biti u mogućnosti koristiti posebnu tablicu koja pokazuje unos kalorija i popise dopuštenih namirnica da biste sastavili ispravan jelovnik i izračunali njegovu kalorijsku vrijednost).

  Nakon operacije važno je:

 • visok sadržaj proteina u hrani (sudjeluje u obnavljanju staničnih membrana i zacjeljivanju tkiva),
 • ograničenje ugljikohidrata (zbog poremećene endokrine funkcije gušterače povezane s proizvodnjom inzulina),
 • zabrana masti (u procesu oporavka dopuštena je lagana upotreba maslaca i biljnog ulja).

  Pržena, začinjena, ukiseljena, slana hrana je zabranjena..

  Rane komplikacije nakon operacije

  Rane komplikacije mogu nastati odmah u vrijeme operacija. To uključuje:

  • razvijeno krvarenje različitog intenziteta,
  • presijecanje živčanih debla,
  • trauma bliskih susjednih organa i nekroza kao rezultat oštećenja aktivnim enzimima iz gušterače, koji ulazi u trbušnu šupljinu tijekom operacije,
  • nagli pad krvnog tlaka kao reakcija na anestetičke lijekove,
  • koma,
  • infekcija.

  Vjerojatnost razvoja komplikacija uvijek je veća kod ljudi:

  • pretežak,
  • zlostavljači alkohola,
  • s teškom patologijom kardiovaskularnog sustava.

  Nakon operacije razvijaju se:

 • nedostatak enzima,
 • dijabetes,
 • tromboza,
 • infekcija (kod uklanjanja slezene).

  Posljedice operacije uklanjanja gušterače

  Prognoza nakon operacije na žlijezdi je dvosmislena. Otežava ga uloga gušterače u ljudskom tijelu - jedini je organ koji pripada dvama različitim sustavima:

  • probavni,
  • endokrini.

  Stoga će se u postoperativnom razdoblju vrlo vjerojatno razviti nedostatak enzima i dijabetes melitus. Ovo je ozbiljna patologija koja dovodi do ozbiljnih komplikacija. Posljedice koje rezultiraju zahtijevaju:

  • poštivanje stroge prehrane, čije će kršenje dovesti do oštrog pogoršanja stanja,
  • dugotrajna primjena lijekova: enzimi i snižavanje glukoze.

  Može li osoba živjeti bez gušterače??

  Suvremena medicina pronašla je rješenje problema života bez gušterače. Nijedan organ ne može zamijeniti svoju ulogu i funkcije u tijelu. Resekcija žlijezde dovest će do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja ako se ne poštuju medicinske preporuke. Ali možete voditi normalan život, jedini nedostatak je stroga prehrana i dugotrajna uporaba propisanih lijekova. U ranom razdoblju rehabilitacije možda će vam trebati pomoć psihologa koji će vam pomoći razumjeti cijelu potrebu za zdravim životnim stilom u budućnosti..

  Važno je shvatiti da se ne može čekati još jedno pogoršanje, što će dodatno pogoršati situaciju. Prethodno iskustvo trebalo bi, u slučaju bilo kakve sumnje na bolest, dovesti do pravodobnog traženja medicinske pomoći. Ne smije se propustiti trenutak kada se liječenje može odvijati bez operacije, a vitalni organ je očuvan..