Zahtjevi kvalitete

Prehrana

Izgled - na površini nabora masti, sitno nasjeckanog zelja, kiselog vrhnja - otok. Povrće je zadržalo izrezani oblik.

Okus je ljut, umjereno slan, srednje kiseline.

Miris - tipičan za kisele krastavce, pirjano povrće, začine.

narančasta boja.

Konzistencija - srednje, mekano povrće, neprekuhani, hrskavi krastavci.

Usmjeravanje

Recept broj 221

Krumpir juha s mahunarkama

naziv sirovinaZa 1 porcijuSluži 4
BrutoNetoBrutoNeto
Krumpir
Poširani grah ili grašak
Ili konzervirani zeleni grašak
Lukovica luk
Mrkva
Peršin (korijen)
Ulje za kuhanje
Juha ili voda

Priprema mahunarki

Namočite grah u hladnoj vodi 5-8 sati, kuhajte u posudi sa zatvorenim poklopcem dok ne omekša. Nije preporučljivo koristiti izvarak obojenog graha.

Tehnologija kuhanja

Stavite krumpir u kipuću slanu juhu, kuhajte dok ne bude napola kuhan, dodajte pirjanje povrća nakon 10-15 minuta, kuhajte. Stavite odvojeno pripremljene mahunarke. 5-7 minuta prije nego što budete spremni, dodajte sol, papar, lovorov list.

Pravila odmora

Ulijte juhu u duboki tanjur, zagrijan na + 40 stupnjeva, stavite zelje na otok. Postavite plitku blagovaonicu ispod duboke ploče. Temperatura kaljenja 70-75 stupnjeva, prinos - 500g.

Zahtjevi kvalitete

Izgled - na površini nabora masti, zeleni otok; povrće, kockice, mahunarke su mekane, ali nisu u formi.

Okus, miris - tipičan za pirjano i kuhano povrće, mahunarke.

Boja juhe je svijetlo siva, dosadna.

Konzistentnost - povrće i mahunarke su mekani, ali nisu prekuhani.

Usmjeravanje

Recept broj 240

Krumpir zrazy

naziv sirovinaZa 1 porcijuSluži 4
BrutoNetoBrutoNeto
Krumpir
Jaja1/10 kom1 / 5kom
Masa krumpira--
Lukovica luk
Stolni margarin
Jaja1/2 kom2 kom
Masa od mljevenog mesa--
Dvopek ili pšenično brašno
Težina poluproizvoda--
Ulje za kuhanje
Masa pržene hrane--
Stolni margarin ili maslac
Ili kiselo vrhnje
Ili umak br. 572, 586, 590--

Izlaz: s masnoćom 210

S vrhnjem 220

Tehnologija kuhanja

Od krumpirove mase, pripremljene kao za kotlete, oblikuju se kolači u 2 komada. po porciji. Mljeveno meso stavlja se na sredinu kolača i njegovi su rubovi povezani tako da je mljeveno meso unutar proizvoda. Zatim se proizvod poha u mrvicama ili brašnu, dajući oblik cigle s ovalnim rubovima i prži se s obje strane.

Za mljeveno meso: luk se nareže na trakice i pirja. Luk se pomiješa s kuhanim sitno sjeckanim jajima, doda se soljena i mljevena paprika. Na odmoru se zrazy prelivaju masnoćom, vrhnjem ili rajčicom, vrhnjem, umakom od gljiva.

Zahtjevi kvalitete

Izgled - slike su zadržale oblik, na površini nema pukotina ili lomova. Površina pohanja je zlatna i hrskava.

Okus i miris - tipično za kuhani krumpir i pirjani luk s kuhanim jajima.

II. Tehnologija kuhanja juha od krumpira sa žitaricama. Pravilo predaje

Sadržaj

1. Uvod

I. Tehnologija kuhanja i pravilo posluživanja juha od krumpira s žitaricama.

1.1 Robne karakteristike sirovina za pripremu juha od krumpira sa žitaricama.

1.2 Organizacija radnog mjesta kuhara u odjelu za juhe toplane, oprema koja se koristi za izradu juha od krumpira sa žitaricama.

1.3 Tehnologija kuhanja juha od krumpira sa žitaricama.

1.4 Asortiman juha od krumpira sa žitaricama.

1.5 Zahtjevi za kakvoću juha od krumpira sa žitaricama.

1.6 Pravilo posluživanja juha od krumpira sa žitaricama.

II. Tehnologija kuhanja i pravilo posluživanja salata od kuhanog povrća.

2.1 Organizacija radnog mjesta kuhara u hladnjači.

2.2 Oprema potrebna za pripremu salata od kuhanog povrća.

2.3 Tehnologija kuhanja salata od kuhanog povrća.

2.4 Asortiman salata od kuhanog povrća.

2.5 Zahtjevi za kvalitetu salata od kuhanog povrća.

2.6 Pravilo posluživanja salata od kuhanog povrća.

III. Zaštita na radu.

V. Korištena literatura

I. Uvod

Prema dugoj tradiciji, juhe su prvi obrok obroka. To se objašnjava činjenicom da u otopljenom obliku sadrže tvari koje povećavaju izlučivanje probavnih žlijezda i pripremaju probavni sustav za asimilaciju hrane u tijelu. Posluživanje juhe prije drugog vrućeg slijeda nije samo danak tradiciji, opravdano je njihovom vrijednošću. „Juha je prije svega apetitno sredstvo“ (IM Sechenov) „Tečna jela, zbog svog okusa i arome, glavno su sredstvo za poticanje apetita“ (Pavlov I.P.).
Kemijska sredstva koja djeluju na želudac, gušteraču i druge žlijezde probavnog trakta su od velike važnosti. Tu ulogu igraju razne topive tvari tekućeg dijela juhe: ekstraktivni dušični i ne-dušični spojevi koji u juhu prelaze iz mesa, ribe i gljiva, kuhinjske soli, organskih kiselina (mlijeko - kiseli kupus, kiselo vrhnje i kvas, jabuka - rajčica), mineralne soli povrća i ostali proizvodi. Mnoge juhe sadrže povrće koje je izvor minerala i vitamina skupine B i karoten, vitamin C, što povećava njihovu ulogu u prehrani.Značajan sadržaj tekućine u juhama nadomješta tjelesnu potrebu za vodom za 15-25%. Hranjivu vrijednost juha povećavaju pite, kulebyaki, pite, koje se poslužuju uz juhe. U visokokalorične juhe ubrajamo: slanu slanu, juhe od žitarica, tjesteninu, juhe s mesom, s ribom.Juha se sastoji od tekućeg dijela (baza) i gustog dijela (prilog). Osnova uključuje bujone, mlijeko, mliječna pića, dekocije žitarica, povrće, voće, kvas. Sukladno tome, baza je bogata ekstraktivnim mineralima i organskim spojevima. Sadržaj kalorija u bazi nije visok, na primjer, sadržaj kalorija pileće juhe iznosi 15-20 kcal po 1 litri juhe. Gusti dio je raznolika hrana, povrće, žitarice, mahunarke, tjestenina, meso. Garnir sadrži proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Sadržaj kalorija u prosjeku od 100 kcal na 1 litru juhe.

Danas se svjetsko tržište restoranskih poduzeća brzo razvija. Iako većina analitičara priznaje činjenicu da je ukupni gospodarski rast daleko od zasićenja. Potrošaču se nudi širok raspon koncepata dizajniranih za različite razine dohotka i socijalne potrebe. Najzasićenije je tržište restoranske industrije Europske unije. Razvoj tržišta restorana u velikim gradovima međusobno se prilično razlikuje. To je posljedica ne samo ekonomskih pokazatelja razvoja zemalja, već i razlike u načinu života, rasponu sirovina koje se koriste za hranu. Da bi zasebni restoran mogao uspješno funkcionirati na tržištu, potrebne su vrlo jake konkurentske prednosti. Stoga je sasvim razumljivo da lanac ugostiteljskih poslova stječe najveću popularnost. Otvaranje lanca restorana može i ne donosi uvijek željenu dobit, međutim, zbog općeg prometa i specifičnosti lanca restorana, održava svoju marku, omogućujući tako održavanje konkurencije s ne manje velikim lancima restorana..

Lanac restorana ne znači ujednačenost. Jedinstvenim jelovnikom, kvalitetom usluge, stilovima objekata i, u pravilu, istim cijenama lanca, mrežni format ne poriče individualnost svakog objekta. Govoreći o ukrajinskim mrežama, dva su glavna smjera u njihovom razvoju:

- Sustav brze hrane (brza hrana) kao što su Puzata Khata, McDonald's, dječji kafići Amigo i menze koristeći švedsku liniju.

- Sustav elitnih restorana, Batkivska Khata, Kozyrnaya Karta, lanac objekata

U Alushti imamo mrežu privatnih malih restorana s ekskluzivnim dizajnom, uslugom i različitim smjerovima u jelovniku, pojedinačne restorane s pogledom na prekrasan prirodni krajolik. Općenito su poznati restorani s tradicionalnim jelima, a kuhinje Kavkaza, Istoka i Europe također postaju važne..

No, za većinu gostiju grada-odmarališta važna je brza specijalizirana hrana. Mlade ljude uglavnom zanimaju poduzeća s dostupnošću pića sa kompleksom zabavnih događaja (barovi, diskoteke, vodeni parkovi, kafići)

Poduzeća ugostiteljske industrije nastoje u potpunosti zadovoljiti potrebe gosta i zainteresirati ga za činjenicu da će im doći više puta. Dakle, dobit nije cilj, već veličina uspjeha..

Svrha mog diplomskog rada detaljno proučiti robne karakteristike sirovina potrebnih za pripremu krumpirovih juha sa žitaricama, nutritivnu vrijednost, asortiman juha od krumpira sa žitaricama. Moj je zadatak odabrati opremu za pripremu juha od krumpira sa žitaricama, opisati zahtjeve kvalitete, načine njihovog posluživanja, a također trebam proučiti i opisati tehnologiju kuhanja i pravilo posluživanja salata od kuhanog povrća, opisati organizaciju radnog mjesta kuhara u hladnoj i vrućoj radionici, zahtjeve za kvalitetom jela, zahtjevi za njihovo podnošenje, Zahtjevi za sigurnost i zaštitu rada na radu.

Industrijska praksa održana je u hotelu Sport LLC Beg (Krasnoarmeyskaya str.) Kao pomoćna kuharica.

Poduzeće ima pet radionica (povrtna, mesna, hladna, topla i radionica za pranje posuđa). U ovom je poduzeću kafeterija usmjerena na prehranu sportaša.

U naš kamp dolaze olimpijska reprezentacija Ukrajine u hrvanju, reprezentacija Uzbekistana u hrvanju, paraolimpijska reprezentacija Ukrajine u hrvanju, nacionalna atletska reprezentacija Ukrajine, reprezentacija Ukrajine u veslanju..

Poduzeće je otvoreno nedavno, ali tamo se već održava ukrajinsko prvenstvo u hrvanju. Jelovnik u ovoj blagovaonici je složen, ali vrlo često se mijenja; uključuje riblja jela, velik asortiman prvih jela, ukusne salate, jela sa svinjetine, govedine, janjetine i peradi s roštilja, kao i razne priloge i brojne umake, usluga se pruža uz pomoć konobara.

Radno vrijeme 7-00-21-00 za zaposlenike fleksibilan raspored rada koji ne može a da ne zadovolji.

II. Tehnologija kuhanja juha od krumpira sa žitaricama. Pravilo predaje

1.1 Robne karakteristike sirovina za pripremu juha od krumpira sa žitaricama.

Krumpirove juhe sa žitaricama mogu se pripremati i u mesnoj juhi (govedina, svinjetina i perad) i u vodi, a meso i mesni proizvodi najvažniji su prehrambeni proizvodi, jer sadrže gotovo sve hranjive sastojke potrebne za ljudsko tijelo u povoljnom količinskom omjeru. sirovine za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina su goveda, svinje, ovce, perad. Razvrstavanje mesa Meso se klasificira prema vrsti zaklanih životinja, spolu, starosti, toplinskom stanju, masnoći i sortama. Po vrsti klanja životinja meso se razlikuje od goveda., svinje i ovce, kao i meso bivola, koza, konja, jelena, deva i zečeva. Po spolu stoka se dijeli na meso nekastriranih i kastriranih mužjaka i meso ženki.Po starosti životinja meso se dijeli: meso goveda - na teletinu (od 2 tjedna do 3 mjeseca), mladu govedinu (od 3 mjeseca do 3 godine) i govedinu (starija 3 godine); svinjsko meso - za meso odojka, svinjsko meso i svinjetinu. Prema ugojenosti, životinje (osim svinjetine) podijeljene su u kategorije ovisno o stupnju razvijenosti mišićnog tkiva i potkožne masti, a svinjetina - ovisno o kvaliteti.

Juhe od krumpira pripremaju se s mesnim, ribljim ili vegetarijanskim juhama od jednog krumpira ili s dodatkom žitarica, graha, leće, proizvoda od brašna - rezanci, rezanci, nadjev od juhe, okruglice itd. Za vegetarijanske juhe možete koristiti stolni margarin, rafinirano biljno ulje, maslinovo ulje, sjeme pamuka ili drugo, koje nema specifičan i neugodan miris, kao ni maslac.

Krupica su cjelovite ili zdrobljene žitarice, potpuno ili djelomično oslobođene od ljuske, aleuronskog sloja i embrija. Krupica ima visoku hranjivu vrijednost. Proso krupica. Proso se koristi za proizvodnju prosa, glačanog zrna prosa oslobođenog od cvjetnih filmova i djelomično od voća, sjemenskih omotača i zametaka. Prema kvaliteti dijeli se na najviši, 1., 2., 3. razred. Ovisno o sorti, boja prosa je svijetla ili svijetlo žuta, konzistencija je od puderaste do staklaste. Staklasto proso s velikom zrnom jarko žute boje smatra se najboljim. Heljdina krupica. Heljda se koristi za proizvodnju zrna i prodela. Uobičajena jezgra su cijele jezgre neparene heljde, odvojene od ljuski voća, kremaste boje sa žućkastom ili zelenkastom nijansom. Brzo probavljiva jezgra proizvodi se od parenih zrna heljde uz uklanjanje ljuski voća, boja je smeđa. Uobičajena i brzo kuhana zrna podijeljena su prema kvaliteti na 1, 2, 3 stupanj. Prodel - to su podijeljene jezgre neparene i na pari heljde (brzo kuhane). Ne dijelim se na sorte.

Zobene krupice. Zob se koristi za proizvodnju usitnjene zobene pahuljice i valjane zobene krupice na pari. Nezdrobljena zob je proizvod koji je prošao parenje, ljuštenje i mljevenje. Boja krupica je sivo-žuta u raznim nijansama. Kvaliteta krupica je najvišeg, 1. i 2. razreda. Valjani zob ima brazdanu površinu i bijelo-sivu boju. Dobiva se kao rezultat spljoštavanja nezdrobljene zobene krupice, prethodno kuhane na pari. Po kvaliteti se dijeli na najviši, 1. i 2. razred.

Pahuljice se proizvode i od zobi - Herkula, latica i ekstra. Zobene pahuljice Hercules i latice proizvode se od vrhunske zobene krupice, a Extra pahuljice - od zobi klase I dodatnim kuhanjem na pari, izravnavanjem na glatkim valjcima i sušenjem.

Rižin krup. Prema načinu obrade, riža se može polirati i drobiti. Polirana riža ima pomalo hrapavu površinu zrna, bijele boje s pojedinačnim zrnima različitih nijansi boja. Po sadržaju benigne jezgre, nečistoća i neprekinutih jezgri, polirana riža dijeli se na višu, višu, 1, 2 i 3 sorte. Smrvljena riža je zdrobljeno jezgro manje od 2/3 normalne veličine zrna. Dobiva se proizvodnjom ulaštene riže. Nisu podijeljeni na sorte

Ječmena krupica - biserni ječam i ječam. Biserni ječam podijeljen je u pet brojeva prema veličini zrna: br. 1,2 - izdužene, dobro glačane jezgre sa zaobljenim krajevima, br. 3, 4 i 5 - sferne; boja od bijele do žućkaste, ponekad sa zelenkastim odsjajem. Biserni ječam kuha se 60-90 minuta (ovisno o broju žitarica), povećavajući volumen za 5-6 puta.

Ječam se proizvodi u tri broja (br. 1, 2, 3). To su nepolirana zdrobljena zrna višeznačnog nepravilnog ječma.

Grahova krupica. Od zrna mahunastih usjeva proizvode: uglačani cjeloviti grašak i uglačani cjepani grašak. Boja graška je žuta ili zelena. Polirani cjeloviti grašak su nepodijeljeni kotiledoni okruglog oblika glatke površine, vrijeme vrenja 30-60 minuta

Tehnološke karte jela (recepti) za predškolske odgojne ustanove i škole - 2. dio

Tehnološka karta kulinarskog proizvoda (jela) br. 8

Naziv kulinarskog proizvoda (jela): JUHA S KONZERVANOM RIBOM
Broj recepta: 87
Naziv zbirke recepata: Zbirka tehničkih standarda - Zbirka recepata

jela i kulinarski proizvodi za djecu
predškolske odgojne ustanove / Ed..
M. P. Mogilny i V. A. Tutelyan. -
M.: DeLi print, 2010., str. 135

Potrošnja sirovina i poluproizvoda

Riblje konzerve u vlastitom
sok

Mladi krumpir do 1. rujna.

*** od 1. rujna do 31. listopada

*** od 1. studenog do 31. prosinca

*** od 1. siječnja do 28. do 29. veljače

Mrkva prije 1. siječnja

Kemijski sastav ovog jela

Rudar. tvari, mg

Tehnologija kuhanja:

Pripremljene žitarice, krumpir stavljaju se u kipuću juhu ili vodu,

povrće kuhano na pari. 1-15 minuta prije kraja kuhanja, prethodno obrisano
konzervirane ribe, sol. Dovedite do pripravnosti.5 minuta dok ne skuhate, dodajte sol, šećer,
Lovorov list.

Zahtjevi kvalitete:

Izgled: krumpir se nareže na kockice ili kockice, riža je zadržala oblik
Konzistentnost: povrće i krumpir su mekani, opaža se omjer guste i tekuće

Boja: juha - zlatno siva, povrće - prirodno
Okus: riba, povrće i riža, slano u baru
Miris: tipičan za sastojke u jelu

Krumpir juha s tjesteninom

Krompirova juha s tjesteninom priprema se u mesnoj ili gljivarskoj juhi. Povrće se reže prema vrsti korištene tjestenine. Juha se priprema u vodi, s piletinom, iznutricama od peradi, govedinom, mesnim konzervama, gljivama. Juha se može napraviti s pireom od rajčice (1 žličica).

Hrana (za 4 porcije)
Krumpir - 6 komada.
Vermicelli - 80 g
ili tjestenina - 80 g
ili rezanci - 80 g
Mrkva - 1 kom.
Korijen peršina - 1 komad.
Lukovica luk - 2 komada.
Stolni margarin - 20 g
Voda (ili juha) - 1,5 l
Sol - 1 žličica
Paprika - na vrhu noža (po ukusu)

Vrijeme kuhanja različitih tjestenina nije isto, pa je potrebno poštivati ​​redoslijed prilikom polaganja proizvoda. Kad koristite tjesteninu, prvo stavite tjesteninu u kipuću juhu i kuhajte je 10-15 minuta, a zatim dodajte krumpir i smeđe povrće i kuhajte juhu dok ne omekša. Rezance stavljajte istovremeno s krumpirom, rezancima i kovrčavim proizvodima 10-15 minuta prije nego što je juha gotova.

Proizvodi za juhu od krumpira s tjesteninom.

Kako kuhati juhu od krumpira s tjesteninom:

Ogulite krumpir, operite, narežite na kockice ili štapiće.

Korijenje se ljušti, pere, reže na trakice ili štapiće ili kockice.

Ogulite, operite, nasjeckajte ili nasjeckajte luk.

Prokuhajte vodu ili juhu. Dodajte krumpir. Kuhajte 10-15 minuta na laganoj vatri, poklopljeno.

Vermicelli se dodaje 10-15 minuta prije nego što je juha gotova. Dodajte začine, sol.

Rastopiti margarin. Dodajte korijenje i luk. Prolazite na umjerenoj vatri 2-3 minute.

Povrće se dodaje u juhu.

Kuhajte juhu na laganoj vatri ispod poklopca još 10 minuta.

Juha od krumpira s tjesteninom spremna.
Uživajte u jelu!

8 hvala41
olya nedjelja, 07. listopada 2012. 11:17 #

hvala ti vrlo ukusna juho

siromašni student subota, 19. siječnja 2013. 16:45 #
nesposoban ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. 15:30 #

hvala na receptu, ali postoji jedan nedostatak: slike nisu jasne, ali sve je u redu

Sva prava na materijale na web mjestu www.RussianFood.com zaštićena su u skladu s važećim zakonom. Za bilo kakvu upotrebu materijala web mjesta potrebna je hiperveza na www.RussianFood.com.

Administracija web mjesta nije odgovorna za rezultat primjene danih recepata, metode njihove pripreme, kulinarske i druge preporuke, operativnost resursa na koje su postavljene hiperveze i za sadržaj reklama. Administracija web mjesta ne smije dijeliti mišljenja autora članaka objavljenih na web mjestu www.RussianFood.com

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolju moguću uslugu. Boravkom na web mjestu, pristajete na politiku web stranice o obradi osobnih podataka. SLAŽEM SE

Brzo i jednostavno - drugačiji recept za juhu od pire krumpira

Raznolikost jela od krumpira pruža izvrsnu priliku za improvizaciju u kuhinji.

Ovo korijenje povrće jedno je od omiljenih kod nas..

Vrlo je pristupačan i jednostavan za pripremu..

Može se koristiti za pripremu ne samo jednostavnih jela, već i užitaka europskih jela, poput juha od pirea.

Opis

Juhe od pire su mješavina kuhanog povrća i mesa, koje se pasira kroz sito.

Zbog ove konzistencije lako se probavljaju i dostupni su i djeci i ljudima s gastrointestinalnim bolestima..

Ljudi se i dalje svađaju oko toga tko je izumitelj krem ​​juhe. Mnogi su skloni vjerovati da je Francuska majka pire jela, pa su francuski kuhari izvrsni eksperimentatori u kuhinji.

No, znanstvenici u drevnim izvorima istočnih naroda pronalaze reference na hranu protrljanu kroz sito kojoj je dodana tekućina: juha, voda ili mlijeko. Stoga nisu pronašli jednoznačan odgovor..

Jedno je sigurno: naziv dolazi iz francuskog dijalekta.

Blagodati krumpira

Korijensko povrće korisno je za svoj sastav. Različitom toplinskom obradom u njemu ostaje različita količina hranjivih sastojaka. Kod kuhanja ih je više..

Sastav krumpira bogat je glukozom, škrobom i ugljikohidratima, koji su izvor vitalne energije.

Vlakna poboljšavaju metabolizam i pomažu da se hrana iz ovog korjenastog povrća lakše apsorbira u tijelo, sprječavajući pretjeranu apsorpciju ugljikohidrata u krv.

Korijensko povrće bogato je proteinima, a njegov aminokiselinski sastav blizak je kuhanim jajima.

Prednosti

Rendani prvi tečajevi imaju niz prednosti u odnosu na svoju rodbinu - klasične juhe:

 1. lako i brzo kuhati.
 2. Dobra probavljivost.
 3. Bolje očuvanje hranjivih sastojaka jer komponente ne trebate dugo probavljati i prekuhavati.
 4. Krumpir je vrlo hranjiv, bogat vitaminima i mineralima.
 5. Sastojci za jela od krumpira mogu se kupiti u bilo kojoj trgovini.
 6. Proizvodi za kuhanje relativno su jeftini..
 7. Može se koristiti u dijetalnoj hrani.

Značajke kuhanja

Načelo kuhanja svih pasiranih juha je isto. Ali kuhanje jela od krumpira razlikuje se po tome:

 • korjenasto povrće prije kuhanja treba izrezati na kockice. To je neobavezan uvjet, ali s takvim rezom kuhat će se brže i ravnomjernije;
 • minimalna temperatura posluživanja je 25 stupnjeva;
 • temperatura dovoda ovisi o sastavu. Kašaste juhe s mesom poslužuju se na temperaturi od 45 stupnjeva, a juhe od povrća od 25 do 35 stupnjeva;
 • energetska vrijednost određenog recepta također ovisi o sastavu;
 • jela s mesnim prerađevinama pripremaju se u juhi glavnog proizvoda.

Recepti

Pireirane juhe od krumpira raznolike su unatoč činjenici da dijele zajednički sastojak.

Dodavanjem najrazličitijih sastojaka možete dobiti novi zanimljiv okus.

Hranjiva vrijednost proizvoda omogućuje vam upotrebu bez dodatne sekunde.

Ako pazite na svoju težinu i zdravu hranu, imajte na umu recepte za pire od krumpira od raznog povrća: bundeve (s vrhnjem, za zdravlje), brokule, bijelog i prokulica ili cvjetače, celera, dijetalne prehrane.

Klasično ili jednostavno

Kako kuhati juhu od pire krumpira prema jednostavnom receptu, detaljno je opisano u nastavku.

Energetska vrijednost:

 • sadržaj kalorija - 15 kcal;
 • bjelančevine - 0,21;
 • masti - 1,01;
 • ugljikohidrati - 3,57.

Vrijeme kuhanja 30 minuta. Brzo se priprema, sastojci su lako dostupni.

Sastojci

 • korijensko povrće - 700 gr;
 • ohlađena kipuća voda - 850 ml;
 • luk - 1 velika glava.;
 • suncokretovo ulje - 60 ml;
 • začini po ukusu.

Dodatno:

 • zeleni luk - 3 strelice;
 • peršin - 3 grančice.

Postupak

 1. Luk narežite na male kockice, pržite na ulju u loncu.

 • Isperite oprani krumpir na kockice, dodajte u tavu i kuhajte dok ne omekša.
 • Nakon kuhanja krumpira, sadržaj lonca sameljite u blenderu.
 • Smjesu izlijte natrag, dodajte začine i, redovito miješajući, prokuhajte.
 • Ulijte u duboke zdjele, ukrasite nasjeckanim lukom i grančicom peršina.
 • Kako napraviti juhu od pire krumpira, pogledajte video:

  S vrhnjem

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 20 kcal;
  • bjelančevine - 1,78;
  • masti - 3,97;
  • ugljikohidrati - 2.3.

  Razina težine - jednostavna za pripremu. Sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 40 minuta.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • krumpir - 900 gr;
  • biljno ulje - 65 ml;
  • vrhnje - 300 ml;
  • luk - 2 usp. glave;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • zeleni luk - 4 strelice;
  • krutoni od smeđeg kruha - 16 kom.

  Usmjeravanje

  1. Ogulite krumpir, narežite na velike kocke.
  2. Luk izrežite na pola prstena i pržite u loncu na biljnom ulju dok ne postane proziran.
  3. Dodajte 1 litru vode i krumpir. Kuhajte dok ne omekša.
  4. Sadržaj posude sameljite u blenderu dok ne postane glatko.
  5. Ulijte pire krumpir u lonac, dodajte vrhnje i začine, pustite da zavrije.
  6. Ulijte u duboke zdjelice, nasjeckajte zeleni luk i četiri krutona za svaku porciju.

  Dodatak vrhnja dat će poseban pikantni okus juhama od pirea.

  Kuhanje krumpirove juhe s vrhnjem, pogledajte video:

  Faberlik

  Na policama prehrambenih proizvoda možete pronaći razne instant juhe. Jedan od proizvođača je Faberlik.

  Energetska vrijednost proizvoda po porciji:

  • sadržaj kalorija - 70 kcal;
  • proteini - 1,5 g;
  • masti - 0,5 g;
  • ugljikohidrati - 15 g.

  Sastojci

  Sastav:

  • krumpirove pahuljice;
  • sušena mrkva;
  • prženi sušeni luk;
  • suha prirodna pileća juha;
  • fruktoza;
  • začiniti;
  • kopar, sušeni peršin;
  • paprika - sušena;
  • lecitin;
  • ekstrakt kvasca.

  Dodatno:

  • krekeri - 4 kom. po porciji.

  Tehnologija kuhanja

  Postupak kuhanja:

  1. ulijte sadržaj vrećice u posudu i razrijedite s 200 ml kipuće vode, promiješajte.
  2. Nakon 15 minuta ponovno promiješajte i ukrasite krekerima.

  Meso

  Energetska vrijednost juhe od pire krumpira s dodatkom goveđeg mesa:

  • sadržaj kalorija - 42,7 kcal;
  • bjelančevine - 3,71;
  • masnoće - 2,09;
  • ugljikohidrati - 2.3.

  Razina poteškoće - kuhajte juhu dugo vremena, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 2,5 sata.

  Sastav

  Glavni sastojci:

  • govedina na kosti - 1,4 kg s kosti;
  • korijensko povrće - 6 komada;
  • mrkva - 1 korijensko povrće;
  • suncokretovo ulje - 65 ml;
  • luk - 1 glava;
  • vrhnje - 215 ml;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • peršin, bosiljak - po 3 grančice;
  • krutoni od smeđeg kruha - 75 gr.

  Upute za kuhanje

  1. Napravite juhu: meso kuhajte na kosti sa začinima dva sata. Uklonite meso, kosti i ohladite.
  2. Operite luk, mrkvu. Luk nasjeckajte na kockice, mrkvu naribajte.
  3. Na ulju malo popržite pripremljeno povrće.
  4. Kuhajte krumpir u juhi dok ne omekša, izvadite, ohladite.
  5. Meso odvojite od kostiju, nasjeckajte sitno.
  6. U juhu dodajte pirjano povrće s mesom.
  7. Krumpir sameljite u blenderu uz dodatak vrhnja.
  8. Dodajte pire u juhu, dobro promiješajte. Ponovno umutite sadržaj u blenderu..
  9. Ulijte u duboke posude, ukrasite biljem.

  S dimljenim mesom

  Energetska vrijednost jela:

  • sadržaj kalorija - 119 kcal;
  • bjelančevine - 6,18;
  • masti - 4,89;
  • ugljikohidrati - 13,5.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 45 minuta.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • korijensko povrće - 560 gr;
  • luk - 1 glava;
  • češnjak - 1 zubac;
  • suncokretovo ulje - 60 ml;
  • juha od dimljenog mesa - 1 l;
  • poriluk - 1,5 stabljike;
  • divlji češnjak - 1 svežanj;
  • dimljena slanina - 78 gr;
  • maslac - 30 gr;
  • krema - 100 ml.

  Dodatno:

  • krutoni od kruha s mekinjama - 80 gr.

  Tehnološki sustav

  1. Oprano oguljeno korjenasto povrće nasjeckajte na kockice.
  2. Luk, češnjak, sitno nasjeckajte, pržite na suncokretovom ulju pomoću lonca. Dodajte krumpir.
  3. Ulijte juhu i pirjajte trećinu sata.
  4. Poriluk narežite na kolutiće, slaninu narežite na tanke ploške, a divlji češnjak narežite na velike komade.
  5. Masnoća sa slaninom može se pržiti na suhoj tavi, dodati poriluk i divlji češnjak. Pržite 6-7 minuta.
  6. Dodajte u tavu. Sadržaj sameljite u blenderu.
  7. Pržite kruh na maslacu, umočite salvetom uklanjajući višak masnoće.
  8. Poslužite u zdjelicama za juhu, ukrašene krutonima.

  S okruglicama

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 35,8 kcal
  • bjelančevine - 1,24
  • masti - 1,08
  • ugljikohidrati - 5,15

  Razina težine - srednja zbog pripreme okruglica, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 1 sat.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • pileća prsa - 250 gr;
  • krumpir - 3 srednja komada;
  • mrkva - 1 srednji komad;
  • luk - 2 prosječne glave;
  • začini po ukusu.

  Za knedle:

  • brašno - 270 gr;
  • maslac - 45 gr;
  • jaje - 2 kom.;
  • mlijeko - 230 ml;
  • sol - 1 prstohvat.

  Dodatno:

  • zeleni luk - 4 strelice;
  • zelje peršina - 2 svežnja.

  Postupak

  1. Za izradu okruglica: Maslac sameljite sa žumanjcima. Postepeno dodajte brašno i mlijeko, dobro miješajući. Sol. Dobiveno tijesto izrežite na kockice veličine oko 1 cm.
  2. Skuhajte pileća prsa. Procijedite juhu kroz fino sito. Odvojite dojku od kože i kostiju.
  3. Oprano oguljeno korjenasto povrće nasjeckajte na kockice.
  4. Nasjeckajte luk na male kockice, naribajte mrkvu. Sve popržite na maslacu.
  5. Pomiješajte korijensko povrće s juhom, kuhajte dok ne omekša. Sitno nasjeckajte dojku.
  6. Prženo povrće, meso dojki dodajte krumpiru i kuhajte nekoliko minuta na jakoj vatri. Dodajte začine.
  7. Izvadite sadržaj posude iz juhe i sameljite u blenderu. Kuhajte okruglice u juhi dok ne omekšaju.
  8. U juhu od knedli dodajte pire krumpir.
  9. Ulijte u duboke zdjele, ukrasite nasjeckanim biljem.

  S krutonima

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 26,9
  • bjelančevine - 0,68
  • masti - 2,42
  • ugljikohidrati - 3,78

  Razina težine - Jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 40 minuta.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • korijensko povrće - 530 gr;
  • file pilećih prsa - 150 gr;
  • luk - 2 srednje glavice;
  • mrkva - 1 srednji komad;
  • suncokretovo ulje - 53 ml;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • krutoni - 200 gr.;
  • tvrdi sir - 150 gr.

  Postupak

  1. Skuhajte dojke u slanoj vodi, izvadite, ohladite.
  2. Oprano oguljeno korjenasto povrće sameljite na male kockice. Kuhajte dok ne omekša u juhi.
  3. Nasjeckajte luk na kockice. Naribajte mrkvu na grubom ribežu.
  4. Na ulju popržite pripremljeno povrće.
  5. Sitno nasjeckajte file, dodajte krumpiru. Kuhajte 5 minuta.
  6. Prženo povrće dodajte u juhu. Kuhajte 6,5 minuta.
  7. Sadržaj posude sameljite u blenderu.
  8. Ulijte u duboke posude, dodajući malo krutona za svaku porciju. Pospite ribanim sirom.

  Kuhanje juhe od pire krumpira s krutonima, pogledajte video:

  Uz poriluk

  Energetska vrijednost jela od luka i krumpira:

  • sadržaj kalorija - 20 kcal;
  • bjelančevine - 0,18;
  • masti - 0,81;
  • ugljikohidrati - 3,49.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 40 minuta.

  Sastojci

  Osnovni, temeljni:

  • krumpir - 825 gr;
  • pileća juha - 0,45 l;
  • poriluk - 3 stabljike;
  • maslac - 40 gr;
  • krema - 260 ml.

  Dodatno:

  • kiselo vrhnje - 100 ml.

  Postupak

  1. Kuhajte krumpir u juhi dok ne omekša.
  2. Poriluk narežite na velike komade, pržite na maslacu dok ne omekša.
  3. Dodajte poriluk krumpiru. Dobro izmiješajte dodavanjem vrhnja.
  4. Sadržaj posude sameljite u blenderu.
  5. Ulijte u duboke zdjele, ukrasite kiselim vrhnjem.

  Pogledajte video o tome kako napraviti pire od krumpira i poriluka i krumpira:

  S rastopljenim sirom

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 27,3;
  • bjelančevine - 1,39;
  • masti - 0,72;
  • ugljikohidrati - 3,93.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 30 minuta.

  Komponente

  Osnovni, temeljni:

  • krumpir - 520 gr;
  • luk - 2 glavice;
  • mrkva - 1 kom.;
  • topljeni sir - 230 gr;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • zeleni luk - 2 strelice.

  Postupak

  1. Oprano oguljeno povrće nasjeckajte na male kockice. Kuhajte dok ne omekša.
  2. U čašu ulijte malo juhe. Ulijte ostalo.
  3. Povrću dodajte sitno sjeckani sir.
  4. Sadržaj sameljite u blenderu.
  5. Dodajte juhu i opet istucite dok ne postane glatko.
  6. Ulijte u zdjelice, ukrasite nasjeckanim biljem.

  Kako napraviti juhu od krem ​​sira s topljenim sirom, naučite iz videozapisa:

  S bijelim kupusom

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 17 kcal;
  • bjelančevine - 0,1;
  • masti - 0,79;
  • ugljikohidrati - 1,24.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 1 sat.

  Komponente

  Osnovni, temeljni:

  • bijeli kupus - 1,4 kg;
  • krumpir - 0,9 kg;
  • luk - 1 glava;
  • mrkva - 1 kom.;
  • vrhnje - 450 ml;
  • suncokretovo ulje - 80 ml;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • zeleni luk - 5 strelica;
  • zelenilo peršina - 5 grana;
  • kopar zelje - 3 grane.

  Postupak

  1. Nasjeckajte kupus sitno. Isperite, ogulite krumpir. Kuhajte povrće dok ne omekša.
  2. Isperite i ogulite luk i mrkvu. Pržiti na ulju. Zatim pošaljite u tavu gdje se povrće kuha.
  3. Dodajte začine i sve sameljite dok ne postane glatko.
  4. Vratite pire natrag dodavanjem vrhnja. Kuhajte 6 minuta uz često miješanje.
  5. Ulijte u duboke zdjele, ukrasite biljem.

  Korisni video za izradu juhe od pirea od bijelog kupusa:

  S češnjakom

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 178 kcal;
  • bjelančevine - 1,2;
  • masti - 3,54;
  • ugljikohidrati - 11.

  Razina težine - jednostavna za pripremu. Sve su komponente lako dostupne.

  Vrijeme kuhanja - 40 minuta.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • korijensko povrće - 730 gr;
  • luk - 2 glavice;
  • suncokretovo ulje - 55 ml;
  • češnjak - 1 velika glava;
  • maslac - 16 g;
  • vrhnje - 230 ml;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • peršin - 4 grane.

  Postupak

  1. Luk popržite na pola prstena u loncu na ulju dok ne postane proziran.
  2. Oprani oguljeni krumpir nasjeckajte na kockice, dodajući u tavu s lukom. Pokriti vodom i kuhati dok se ne skuha.
  3. Ogulite češnjak. Svaki klinčić prerežite na pola.
  4. Na maslacu posebno popržite češnjak.
  5. Pomiješajte češnjak s krumpirom u loncu i kuhajte 3 minute.
  6. Sadržaj posude sameljite u blenderu.
  7. Ulijte homogenu smjesu u lonac. Dodajte vrhnje, začine i kuhajte 4 minute.
  8. Smiri se. Ulijte u posude za juhu i ukrasite začinskim biljem.

  S mlijekom

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 23;
  • bjelančevine - 1,29;
  • masti - 2,28;
  • ugljikohidrati - 4,66.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 40 minuta.

  Komponente

  Osnovni, temeljni:

  • bijeli kruh - 7 srednjih kriški;
  • korijensko povrće - 245 gr;
  • mlijeko - 157 ml;
  • mrkva - 1 kom.;
  • brašno - 60 gr;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • kopar zelje - 1 grančica.

  Postupak

  1. Kuhano korjenasto povrće kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
  2. Oljuštenu opranu mrkvu nasjeckajte na kockice, poparite.
  3. Zagrijte brašno na suhoj tavi dok ne porumeni i razrijedite juhom od krumpira.
  4. Sjeckajte mrkvu, krumpir u blenderu.
  5. Dodajte mlijeko, smjesu brašna s juhom. Prokuhajte 3 minute.
  6. Smjesu opet sameljite u blenderu dok ne postane glatka. Dodajte začine.
  7. Narežite kruh na male kockice, pržite na maslacu. Izbrišite maramicom kako biste uklonili suvišnu masnoću.
  8. Juhu ulijte u duboke posude za juhu, ukrasite sitno nasjeckanim koprom i krutonima.

  Vegetarijanac

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 14;
  • bjelančevine - 0,43;
  • masti - 0,21;
  • ugljikohidrati - 2,73.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 30 minuta.

  Sastojci

  Osnovni, temeljni:

  • korijensko povrće - 0,9 kg;
  • mrkva - 3 kom.;
  • mlijeko - 430 ml;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • mršavi krutoni - 16 kom.

  Postupak

  1. oprano oljušteno korijensko povrće, zdrobljeno na kockice, prokuhajte.
  2. Isperite, ogulite, naribajte mrkvu. Dodajte krumpiru i kuhajte dok ne omekša.
  3. Izvadite sadržaj iz tave, ocijedite juhu, sameljite u blenderu.
  4. Pomaknite smjesu natrag dodavanjem mlijeka.

  Kuhati. Umutite smjesu u blenderu.

 • Ulijte u duboke šalice, ukrasite krekerima.
 • S krutonima

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 32;
  • bjelančevine - 1,27;
  • masti - 1,84;
  • ugljikohidrati - 3,57.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 45 minuta.

  Sastav

  Osnovni, temeljni:

  • krumpir - 230 gr;
  • luk - 1 glava;
  • slana svinjska mast - 160 gr;
  • crni kruh - 230 gr;
  • suncokretovo ulje - 73 ml;
  • voda - 1,8 l;
  • kopar zelje - 3 grane;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • peršin - 3 grančice.

  Postupak

  1. Narežite crni kruh na male kockice, pržite na ulju. Umočite ubrusom kako biste uklonili višak masnoće.
  2. Kuhajte krumpir narezan na kockice dok ne omekša.
  3. Sitno nasjeckajte svinjsku mast i oguljeni luk. Sameljite u mužaru.
  4. Kuhano povrće korijena sameljite u blenderu. Vratite u juhu dodavanjem smjese svinjske masti i luka.
  5. Prokuhajte, dodajući začine, sitno nasjeckani kopar.
  6. Smjesu sameljite u blenderu dok ne postane glatka.
  7. U tanjur za posluživanje stavite nekoliko krutona, prelijte juhom i ukrasite peršinom.

  S Chikenom

  Energetska vrijednost:

  • sadržaj kalorija - 43 kcal;
  • bjelančevine - 2,79;
  • masti - 2,72;
  • ugljikohidrati - 3,85.

  Razina težine - jednostavna za pripremu, sastojci su lako dostupni.

  Vrijeme kuhanja - 1 sat.

  Sastojci

  Osnovni, temeljni:

  • pileća prsa - 430 gr;
  • krumpir - 745 gr;
  • mrkva - 2 kom.;
  • luk - 2 glavice;
  • začini po ukusu.

  Dodatno:

  • mali krekeri - 95 gr;
  • peršin - 4 vet.

  Postupak

  1. Skuhajte prsa u slanoj vodi.
  2. Izvadite, ohladite, narežite na male komadiće.
  3. Oprani oguljeni krumpir nasjeckajte na male kockice.
  4. Isperite krumpir, luk, mrkvu, ogulite, sitno nasjeckajte, dodajte korjenastom povrću. Sve povrće kuhajte 20 minuta.
  5. Sameljite povrće i meso dok ne postane glatko. Pomiješajte s juhom.
  6. Ulijte u dijelove, ukrasite krutonima i peršinom.

  Ukusne juhe od pirea rade se od graška s dimljenim mesom i plodovima mora.
  Kako napraviti juhu od pire krumpira s piletinom, naučite iz videozapisa:

  Preporuke za podnošenje

  Kašasti obroci poslužuju se u zdjelicama, zdjelicama s juhom, tanjurima ili šalicama.

  Dobra su zamjena za glavna jela..

  Prema pravilima bontona, običaj je da se uz šalicu juhe stavi tanjur za pitu ili desert, na koji se stavi par kriški kruha.

  Poželjno je staviti zdjelu krekera na zajednički stol za goste koji ih trebaju.

  Kao ukras mogu se koristiti razne namirnice:

  • kuhano jaje, prerezano na pola;
  • peršin, luk, kopar, bosiljak;
  • začiniti;
  • krekeri od crnog ili bijelog kruha. Može se kombinirati;
  • ribani tvrdi sir;
  • kiselo vrhnje.

  Juhe od pire krumpira vrlo su bogate vitaminima i imaju visoku energetsku vrijednost. S tim u vezi, ova su jela vrlo hranjiva, korisna za tijelo, zbog lako probavljivosti svih komponenata..

  Kuhanje juha od krumpira

  Pogledajte sadržaj dokumenta
  "Kuhanje juha od krumpira"

  Praktični trening

  UP PM.02 Kuhanje i dizajn te priprema za prodaju toplih jela, kulinarskih proizvoda, grickalica raznih asortimana.

  Broj studenata

  Tema 6. Kuhanje juha od krumpira s povrćem

  Obrazovni

  - Stvoriti uvjete za formiranje kompetencija, vještina i sposobnosti učenika u organiziranju radnog mjesta u hot shopu i tehnologije za pripremu juha različitog asortimana.

  PC 2.1. Pripremite radno mjesto, opremu, sirovine, sirovine za pripremu toplih jela, kulinarske proizvode, grickalice raznih asortimana u skladu s uputama i propisima.

  PC 2.2. Kuhanje, kratkotrajno skladištenje juha.

  PC 2.3. Izvršite kuhanje, kreativni dizajn i pripremu za prodaju juha raznih asortimana.

  PC 2.4. Izvršite pripremu, kratko skladištenje vrućih umaka širokog spektra.

  PC 2.5. Vršiti kuhanje, kreativni dizajn i pripremu za prodaju toplih jela i priloga od povrća, gljiva, žitarica, mahunarki, tjestenine raznih asortimana.

  PC 2.6. Vršiti kuhanje, kreativni dizajn i pripremu za prodaju toplih jela, kulinarskih proizvoda, grickalica od jaja, svježeg sira, sira, brašna raznih asortimana.

  PC 2.7. Vršiti kuhanje, kreativni dizajn i pripremu za prodaju toplih jela, kulinarskih proizvoda, grickalica od ribe, sirovina za ne-ribu vode različitog asortimana.

  PC 2,8. Izvršiti pripremu, kreativni dizajn i pripremu za prodaju toplih jela, kulinarskih proizvoda, grickalica od mesa, peradi, divljači i kunića raznih asortimana.

  OK 01. Odaberite načine rješavanja problema profesionalne djelatnosti u odnosu na različite kontekste.

  OK 02. Pretražite, analizirajte i protumačite informacije potrebne za ispunjavanje zadataka profesionalne djelatnosti.

  OK 03. Planirajte i provedite vlastiti profesionalni i osobni razvoj.

  OK 04. Radite u timu i timu, učinkovito komunicirajte

  s kolegama, upravom, klijentima.

  OK 05. Uspostaviti usmenu i pisanu komunikaciju na državnom jeziku, uzimajući u obzir karakteristike društvenog i kulturnog konteksta.

  OK 06. Pokažite građansko-domoljubni stav, pokažite svjesno ponašanje temeljeno na tradicionalnim univerzalnim vrijednostima.

  OK 07. Promicati očuvanje okoliša, očuvanje resursa, učinkovito djelovati u izvanrednim situacijama.

  OK 08. Upotrijebite sredstva tjelesne kulture za održavanje i jačanje zdravlja u procesu profesionalne aktivnosti i održavanje potrebne razine tjelesne spremnosti.

  OK 09. Koristite informacijsku tehnologiju u profesionalnim aktivnostima.

  OK 10. Koristite stručnu dokumentaciju na državnom i stranom jeziku.

  OK 11. Planiranje poduzetničkih aktivnosti u profesionalnoj sferi.

  Razvijanje

  - Promicati razvoj općih i profesionalnih kompetencija, vještina i vještina u pripremi juha, prepoznavanje nedostataka i načina za njihovo uklanjanje.

  Obrazovni

  - Promicati obrazovanje učenika o estetskom ukusu, motivirati ljubav prema struci, poštivanje proizvoda, opreme.

  Metoda lekcije: Praktična demonstracija majstora s elementima samostalnog rada učenika pomoću mikroplakata, informacijskih izvora.

  Vrsta lekcije: Formiranje novih znanja i vještina, kompetencija i njihova primarna konsolidacija

  Oprema za lekciju: Sigurnosne upute, zbirka recepata za jela, TC, mikroplakati, kartice zadataka, e-pošta. kotlovi, el. tanjuri, proizvodni stolovi, vage, noževi, daske, lonci, prirodni uzorci.

  Oprema, alati, inventar.: Proizvodni stolovi, kupke. vage, noževi, daske za rezanje MS, pladnjevi, lonci, tave, paluba, sjekira, kutlače, bujonske čaše, mala umjetnost. ploče.

  Organizacija rada: 8: 30-8: 45

  Provjera prisutnosti učenika -2-3 minute.

  Provjera izgleda -3-5 min.

  Provjera studentske dokumentacije - sigurnost na radnim mjestima-5 min.

  Distribucija u trgovinama - 10-15 min (prema rasporedu kretanja u trgovinama)

  Trenutni brifing od 8:45 do 14:00 h

  1. Pružanje praktične pomoći u pripremi proizvoda i izračunavanju pojedinih dijelova pomoću knjige recepata: kontrola organizacije radnih mjesta od strane učenika u trgovinama prilikom pripreme jela s jelovnika; kontrola točnog izračuna sirovina u skladu s TC i zbirka recepata.

  2. Praktična pomoć studentima prilikom pripreme jela s jelovnika: Praćenje usklađenosti s tehnologijama kuhanja prema pojedinačnim zadacima.

  3. Kontrola nad poštivanjem pravila T / B od strane učenika, industrijske sanitarije, mjera zaštite od požara tijekom rada električne opreme (kotlovi, tave), rashladna oprema i ostala oprema.

  4. Pružanje praktične pomoći slabim učenicima: tijekom primarne obrade povrća, mesa, kuhanja, jela 1, 2, 3, hladnih jela, priloga i rada na distribuciji.

  5. Pružanje praktične pomoći

  učenici koji izvode složenije zadatke prilikom pripreme jela s jelovnika u okviru dualnog treninga

  6. Pružanje praktične pomoći studentima i organizacija distribucije: odbijanje gotovih jela, dovođenje jela prema ukusu, zahtjevi kvalitete, temperatura kaljenja.

  Što bi učenik trebao znati

  1 Organizacija radnog mjesta, t / b i sanitarni zahtjevi pri radu u mesnim i vrućim trgovinama.

  2. Sanitarni zahtjevi za organizaciju radnog mjesta kuhara u vrućoj trgovini i pravila rada opreme u vrućoj trgovini.

  4. Označavanje alata, inventara i posuđa prilikom organiziranja radnog mjesta kuhara u vrućoj trgovini.

  5. Pravila za rad opreme za vruće prodavaonice: e-pošta. tave, štednjak, lonac za kuhanje, kombinirana pećnica, oprema za hlađenje, oprema za vaganje; mjere zaštite od požara.

  6. Tehnologija pripreme, ukrašavanje juha od krumpira s povrćem.

  7. Zahtjevi za kakvoću juha.

  8. Da znate procjenu kvalitete, uvjete, rok trajanja prodaje.

  Što bi student trebao biti u stanju učiniti

  - pripremiti radno mjesto;

  - odabrati, sigurno rukovati opremom, proizvodnim inventarom, alatima, uređajima za vaganje u skladu s uputama i propisima;

  - pridržavati se pravila kompatibilnosti, zamjenjivosti proizvoda, pripreme i upotrebe začina i začina;

  -poznavati norme oznaka, recepata, asortimana juha od krumpira;

  - primijeniti u praksi metode kuhanja krumpirovih juha s povrćem;

  - promatrati rezanje povrća u obliku glavnog proizvoda;

  - promatrati način kuhanja, dovodeći do spremnosti i okusa; procijeniti kvalitetu jela;

  - kreativno porcionirajte (dovršite), aranžirajte i poslužite razne juhe,

  estetski ugodno pakiranje za čuvanje, čuvanje uzimajući u obzir sigurnosne zahtjeve gotovih proizvoda.

  Mora posjedovati:

  Pravila za rad e-pošte oprema za vruće prodavaonice.

  Pravila za rad sa setom noževa "chef's troika",

  Alati, inventar, posuđe,

  Vještine rada s zbirkom recepata, TC, korištenje tehnoloških shema, tehničkih uvjeta.

  Praktična nastava na temu: od 14-30 do 16-00

  Uvodni brifing 20 min

  1. provjera spremnosti učenika za praktičnu nastavu 2-3 min

  2.uputstvo o zaštiti rada 5-7 minuta

  3. Provjera sanitarnog stanja učenika 2-3 minute

  Provjera znanja o temi

  Metoda: Frontalna anketa. Korištenje karata:

  Asortiman juha od krumpira koje znate?

  Koji su proizvodi uključeni u jelo od povrtne juhe?

  Slijed polaganja povrća za izradu juha od povrća?

  Metoda rezanja povrća za povrtnu juhu?

  Uz što se još poslužuju juhe od krumpira s povrćem?

  Koje se juhe mogu koristiti za kuhanje juha od krumpira s povrćem?

  Obrada kiselice prije stavljanja u juhu od krumpira s kiselicom

  Od kojeg se povrća prave juhe od krumpira?

  Značajke posluživanja juha od krumpira s povrćem?

  Što je bolje koristiti umjesto pirea od rajčice prilikom izrade juha od krumpira s povrćem?

  Koje su metode obrade gljiva za izradu krumpirove juhe s povrćem?

  Kakve boje i okusa treba imati juha od krumpira s povrćem??

  Kako utvrditi je li juha gotova?

  Konzistentnost povrća u gotovoj juhi od krumpira s povrćem?

  Zašto se lovorov list dodaje juhi na kraju kuhanja??

  Pravila za posluživanje juha od krumpira s povrćem?

  Značajke posluživanja juha?

  Napredak lekcije: 1 sat-1 sat 20 minuta.

  Organizacija radnog mjesta (odabir potrebne opreme, inventara, posuđa, alata za rad u vrućoj radionici) i potrebnih proizvoda, T / B i sanitarnih zahtjeva pri radu u vrućoj radionici.

  Primarna prerada povrća i gljiva za izradu juha

  Rezanje povrća za kuhanje krumpirove juhe s povrćem u skladu s receptom

  Izrada pita za posluživanje krumpirove juhe s povrćem

  Kuhanje juhe prema trajanju kuhanja nadolazećeg povrća

  Dovođenje po ukusu i spremnosti.

  Priprema posuđa i dozatora za posluživanje.

  Registracija i predaja.

  Uvjeti prodaje i skladištenja.

  Prikvačivanje teme: 15-20 min.

  - Praktičan način: (kada radite u hot shopu u okviru dualnog treninga)

  - anketa na karticama (kartice između poveznica predmeta)

  Je li moguće kuhati juhu od krumpira s gljivama?

  Kako rezati krumpir za krumpirovu juhu s povrćem?

  Koji su zahtjevi kakvoće juha od povrća?

  Kad se u juhu doda pirjano povrće i korijenje?

  Temperatura posluživanja juhe?

  Kad dovedemo prve tečajeve po ukusu?

  Sastav juhe od povrća?

  Kad se kiselica doda juhi od kiseljaca od krumpira?

  Koje se juhe koriste za pripremu juha od povrća?

  Stopa prinosa prvih jela?

  Prva jela za posluživanje temperature?

  Pravila za dizajn i posluživanje juha?

  Kako pripremiti jela za praznik?

  Priprema za distribuciju i odvoz?

  Uvjeti realizacije gotovih juha?

  Pravila za brak, glavna organoleptička obilježja juha?

  4. Završni brifing: 20-30 minuta

  Rezimiranje dana (U privitku je dnevnik rezultata industrijskog osposobljavanja)

  ocjenjivanje (Prikazujemo rezultat i stavljamo ga u časopis)

  Domaća zadaća (Ispunite dnevnike, ponovite obrađeni materijal itd.)

  Rad s dokumentima:

  Provjera dnevnika i izvještaja DO. Dizajn časopisa.

  _____________________________________________________________________________

  Koje se radnje pamte u ovoj temi?

  Majstor p / o ______________________