Kolelitijaza i posljedice holecistektomije: dijagnoza, liječenje i prevencija

Vrste

Kolelitijaza (GSD) je bolest hepatobilijarnog sustava uzrokovana poremećenim metabolizmom kolesterola i / ili bilirubina, karakterizirana stvaranjem kamenaca u žučnoj kesi i / ili u žučnim kanalima s mogućim razvojem opasnih komplikacija.

Kolelitijaza (GSD) je bolest hepatobilijarnog sustava uzrokovana poremećenim metabolizmom kolesterola i / ili bilirubina, karakterizirana stvaranjem kamenaca u žučnoj kesi i / ili u žučnim kanalima s mogućim razvojem opasnih komplikacija.

Ultrazvučnim pregledom otkrivaju se kamenci u žuči u 10-15% naizgled zdravih odraslih osoba, čija se učestalost povećava s godinama. Većina žučnih kamenaca stvara kolesterol, taloži se u prezasićenoj žuči, posebno noću, tijekom razdoblja maksimalne koncentracije žuči u mjehuru.

Između obroka, žuč je koncentrirana u žučnoj kesi koja djeluje kao spremnik za žučne kiseline (holnu i henodeoksiholnu).

Žučne kiseline čine vanjski sloj micele u čijem se središtu nalazi kolesterol topiv u mastima (kolesterol). Fosfolipidi, koncentrirani u središtu micele, povećavaju njezinu sposobnost da zadrže kolesterol od kristalizacije.

Žučne kiseline su neophodne za emulgiranje masti, za njihovo cijepanje (hidrolizu) pod utjecajem lipaze (uglavnom gušterače) na trigliceride i masne kiseline, koje se apsorbiraju (apsorbiraju) zajedno sa žučnim kiselinama uglavnom u ileumu..

Nedostatak žučnih kiselina koje sudjeluju u enterohepatičnoj cirkulaciji (na primjer, s oštećenjem terminalnih dijelova tankog crijeva) ili neravnoteža između koncentracije fosfolipida i kolesterola (litogena žuč) u žuči može dovesti do taloženja kristala kolesterola iz prezasićene žuči, koji zatim tvore jezgru s tvorbom kolesterolske žuči kamenje.

Čimbenici koji predisponiraju stvaranje kamenaca u kolesterolu uključuju spol (žene), pretilost, prehrana (u prehrani ima malo vlakana), ciroza jetre (30%), bolesti terminalnog ileuma (Crohnova bolest, itd.) Ili resekcija ileuma, konzumacija lijekova (oralni kontraceptivi koji pretežno sadrže estrogene, klofibrat).

Pigmentirano kamenje sastoji se od bilirubina uz stvaranje taloga netopivih u kalcijumu (kalcijev bilirubinat). Crni, mali, gusti pigmentni kamenci čine 70% svih nepropusnih žučnih kamenaca.

Smeđi pigmentirani kamenčići, koji se također uglavnom sastoje od kalcijevog bilirubinata, mekani su, pretežno intrahepatični i izuzetno su rijetki.

Predispozicija za stvaranje crnih pigmentiranih kamenaca, koji se uglavnom sastoje od kalcijevog bilirubinata, sljedeći su čimbenici: kronična hemoliza (srpasti i sferni eritrociti, na primjer s anemijom srpastih stanica, ugrađeni umjetni srčani zalisci); ciroza jetre; infekcija bilijarnog trakta (E. Coli, Clostridium Sp.). Infekcija žuči mikroorganizmima koji proizvode β-glukuronidazu dovodi do povećanja sadržaja slabo topljivog izravnog nevezanog bilirubina u žuči.

Smeđe pigmentirano kamenje obično nastaje u bolesnika sa sklerozirajućim holangitisom i s bilijarnim invazijama (opisthorchiasis, clonorchiasis, giardiasis, itd.).

Uz kolesterol (pojedinačni) i pigmentirani (čisto pigmentirani crni i smeđi), mješoviti, obično višestruki kamenci su češći. Izuzetno je rijetko za kamenje koje se sastoji od kalcijevog karbonata i fosfora.

Suvremene klasifikacije predviđaju dodjelu najmanje tri stupnja HCL-a. Prva od njih je fizikalna i kemijska. U ovoj fazi jetra stvara žuč prezasićenu kolesterolom, uz smanjenje sadržaja žučnih kiselina i fosfolipida u njoj (litogena žuč).

Pacijenti nemaju kliničkih simptoma bolesti, dijagnoza se temelji na rezultatima studije žuči žučnog mjehura (dio B). Otkriva se kršenje micelarnih svojstava žuči, u njoj se nalaze "ljuskice" kolesterola, kristali i njihovi talozi. U žučnoj kesi nema kamenja.

Prva faza bolesti žučnih kamenaca može biti asimptomatska dugi niz godina.

Terapijske i profilaktičke mjere u ovom pretkliničkom stadiju kamenaca u žuči uključuju opći higijenski režim, sustavnu tjelesnu aktivnost, racionalnu frakcijsku prehranu uz izuzetak prehrambenih viška (hrana bogata kalorijama i kolesterolom, posebno s pretilošću i nasljednom predispozicijom).

Preventivne mjere također uključuju adekvatno liječenje bolesnika s oštećenom gastrointestinalnom funkcijom (crijevna disbioza, kolitis itd.).

Drugu fazu žučnih kamenaca (latentno asimptomatsko nošenje kamena) karakteriziraju iste fizikalno-kemijske promjene u sastavu žuči kao i prvu fazu, ali s prisutnošću kamenaca u žučnoj kesi. Proces stvaranja kamenaca u ovoj je fazi povezan ne samo s fizikalno-kemijskim promjenama u žuči, već i s dodavanjem čimbenika patogeneze žučnog mjehura (stagnacija žuči, oštećenje sluznice, što povećava propusnost stijenke mjehura za žučne kiseline, upale) i poremećaje u crijevno-hepatičnoj cirkulaciji žuči kiseline.

Većina kamenja na dnu žučnog mjehura ne manifestira se ni na koji način. Napredovanje kamenaca u cistični kanal i njegova blokada dovode do razvoja kolecistitisa, koji se zaustavlja ako se ukloni začepljenje kanala, ili napreduje s razvojem komplikacija.

Treća faza žučnih kamenaca je klinička, komplicirana (akutni, kronični kalkulozni kolecistitis, itd.). Kliničke manifestacije kolelitijaze ovise o mjestu žučnih kamenaca, njihovoj veličini, lokalizaciji i aktivnosti upale, funkcionalnom stanju žučnog sustava, kao i oštećenjima drugih probavnih organa..

Kamen zarobljen u vratu žučnog mjehura prekriva njegov izlaz, uzrokujući žučne (hepatične) kolike. U budućnosti, začepljenje vrata može biti privremeno, a kamen se vraća u žučni mjehur ili prodire u cistični kanal, gdje se zaustavlja ili prelazi u zajednički žučni kanal. Ako veličina kamena (do 0,5 cm) dopušta, tada može ući u dvanaesnik i pojaviti se u fecesu; kamen se također može zaustaviti u zajedničkom žučnom kanalu, češće u njegovom distalnom dijelu, uzrokujući potpunu ili isprekidanu opstrukciju (kamen ventila) s odgovarajućom klinikom. U ovom je slučaju žuč uvijek zaražena, a kolelitijazu prati upala (holedohitis, holangitis).

Akutni kalkulozni kolecistitis (ACC) obično se javlja kada kamen uđe u cistični kanal, što dovodi do stagnacije i infekcije žuči, edema stijenke žučnog krvarenja i ulceracije CO.

Znakovi akutnog kolecistitisa:
 • Vrućica i trajna bol u desnom gornjem kvadrantu za razliku od kroničnog kolecistitisa.
 • Glavni razlog za razvoj bolesti je zaglavljivanje kamenaca u cističnom kanalu (začepljenje kanala).
 • Tipična bol (s akutnim kolecistitisom u manje od 50% bolesnika).
 • Bolovi koji se često javljaju kratko nakon obroka i pojačavaju se u roku od jednog sata, za razliku od napada boli kod žučnih kolika koji su kratkotrajni i nestaju sami od sebe.
 • Groznica se pridružuje sindromu boli obično 12 sati nakon početka napada i povezana je s bakterijskom upalom (invazijom), što rezultira stalnom boli.
 • Murphyjev simptom obično je pozitivan, ali nije povezan s određenim testom.
 • Na RTG snimci trbušne šupljine, izvedenom u ležećem položaju, kod nekih bolesnika (15%) pronađu se kalcificirani kamenci u žučnoj kesi, a ponekad i plinovi unutar žučnog stabla (formacija je povezana s infekcijom potonjeg Clostridium Welchii).
Komplikacije akutnog kolecistitisa:
 • kronizacija (50%);
 • holangitis zbog kamenaca u žučnim kanalima (10%);
 • kapljica, empiem ili gangrena žučnog mjehura (1%);
 • bilijarni peritonitis (0,5%) sa smrtnošću u 50% slučajeva.

Kronični kalkulozni holecistitis obično karakteriziraju ponavljani napadi bilijarne kolike, rjeđe - trajne bolove u desnom gornjem kvadrantu trbuha. Pacijenti pokazuju značajne razlike u stupnju zadebljanja i fibroze stijenke žučnog mjehura i upalnog infiltrata.

Bilijarna kolika ponekad se dogodi iznenada, "bez razloga" ili nakon jela, u kombinaciji s niskom temperaturom, mučninom i ponekad povraćanjem. Bol se povećava s pokretima, dubokim disanjem. Jaki bolovi obično brzo nestanu.

Masna hrana, začini, dimljeno meso, ljuti začini, oštar fizički napor, rad u nagnutom položaju i infekcija izazivaju napad. Kod žena se kolike ponekad podudaraju s menstruacijom ili se javljaju nakon poroda. Bol često zrači u desnu lopaticu i subskapularis. Ponekad bol zrači u lumbalni dio, u područje srca, simulirajući napad angine pektoris. Bol je različitog intenziteta: od jakog rezanja do relativno slabog, bolnog. Međutim, pogoršanje holecistitisa, posebno nekalkulozno, nije uvijek popraćeno tipičnim napadima žučnih kolika. Bol može biti tupa, stalna ili povremena. Povraćanje s kolecistitisom ne donosi olakšanje.

Nesumnjivi znakovi kalkuloznog holecistitisa uključuju:
 • bolovi u desnom gornjem kvadrantu trbuha - akutni, epizodni (manje od 60 s) i grčevi (od 1 do 72 sata);
 • bezbolni intervali (od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci);
 • netolerancija na masnu i prženu hranu (često);
 • nadimanje - pojačano odvajanje plina (često);
 • nadimanje - nadutost (često);
 • pozitivni simptomi palpacije i udaranja poput Murphyja, Kere itd. (ponekad odsutni čak i uz pogoršanje kroničnog kalkuloznog kolecistitisa);
 • žučni kamenci i zadebljani zid žučnog mjehura, uvijek utvrđeni ultrazvukom;
 • nefunkcionirajući žučni mjehur utvrđen oralnom holecistografijom.

Stalno se pojavljuju tupi i promjenjivi bolovi u desnom gornjem kvadrantu trbuha bez zračenja. Kolecistolitijaza s normalnim zidom žučnog mjehura, funkcionalnim žučnim mjehurom, čak i u prisutnosti dispeptičnih poremećaja koji se javljaju u kroničnom kalkuloznom holecistitisu, karakterističnija su za kamenovanje, a ne za kolecistitis.

Zajedno s kalkuloznim holecistitisom (akutnim, kroničnim), u žučnoj kesi se ne utvrđuju kamenje, već talog (mulj) povezan s povećanim sadržajem mucina u njemu, na čijoj matrici kristaliziraju komponente žuči. Stvaranje taloga u žučnoj kesi događa se uz sporo ili nepotpuno pražnjenje. Ovo je stanje često povezano s produljenim postom ili nedovoljnom stimulacijom pokretljivosti žučnog mjehura holecistokininom koji se proizvodi u crijevima. Iako je mulj žuči reverzibilna faza u patogenezi kolelitijaze, ako je propisana odgovarajuća terapija, kamenje će se neizbježno stvarati s napredovanjem, što dovodi do pojave odgovarajućih simptoma.

Liječenje uključuje: frakcijsku hipokaloričnu prehranu usmjerenu na smanjenje tjelesne težine u slučaju pretilosti; dekontaminacija lijekovima ako se otkrije sindrom prekomjerne mikrobne kontaminacije početnih dijelova tankog crijeva; gutanje pripravaka žučnih kiselina (henodeoksiholna i ursodeoksiholna kiselina) tijekom 1,5-2 mjeseca, endoskopska papilosfinkterotomija, ako je dijagnosticiran proces stenoziranja na ovoj razini zajedničkog žučnog kanala.

Holedoholitijaza - kamenje zajedničkog žučnog kanala - očituje se bolom i žuticom. Holedoholitijaza se javlja kada žučni kamen prelazi iz mjehura u zajednički žučni kanal. Moguće je stvaranje sekundarnog kamena u zajedničkom kanalu, posebno u prisutnosti zastoja uzrokovanog začepljenjem kanala.

Treba postojati sumnja na prisutnost kamenaca u zajedničkom žučnom kanalu kod svakog pacijenta s kalkuloznim holecistitisom, čija razina bilirubina u serumu prelazi 50 mmol / L, a razina ALP-a tri je puta veća od normalne. Razina aminotransferaza može se povećati 2-10 puta u usporedbi s normom, posebno u akutnoj opstrukciji. Nakon rješavanja opstrukcije, razina aminotransferaza obično se brzo normalizira, dok razina bilirubina često ostaje povišena 2 tjedna, a povišena razina ALP ostaje i dulja..

Simptomi, često povremeni, su kolika bol u desnom hipohondriju, vrućica, hladnoća i žutica s karakterističnim porastom alkalne fosfataze i transaminaza u krvnom serumu. Uzlazni holangitis gotovo je uvijek povezan s holedoholitijazom, ako se ne eliminira odmah, infekcijom zatvorenog prostora koja može dovesti do sepse.

Holangitis karakterizira bol u gornjem dijelu trbuha, često zdesna, žutica i vrućica, često popraćena jezom. Bakterijski holangitis jedna je od najopasnijih komplikacija kolelitijaze, obično je povezan s subhepatičnom kolestazom, koja se često događa s kalkuloznom opstrukcijom glavnog žučnog kanala. Ozbiljnost holangitisa ovisi o nizu čimbenika, prvenstveno o trajanju kolestaze i razini kolemije. Kratkotrajnim, ali opetovanim kršenjem odljeva žuči, razvija se kronični holangitis, u kojem (obično nakon brzog prolaska napada žučne kolike) dolazi do lagane hladnoće s porastom temperature do subfebrilnih brojeva, urin postaje tamne boje i ponekad se pridruži žutica. Ovi simptomi obično traju ne više od 2-3 dana. U proučavanju krvi u nekim slučajevima, mala neutrofilna leukocitoza, umjereni porast ESR-a, prolazna hiperbilirubinemija, kratkotrajni i beznačajni porast razine alkalne fosfataze.

Takva pogoršanja holangitisa češće su povezana s prolaskom kamena kroz zajednički žučni kanal, rjeđe zbog mehanizma zalistaka u holedoholitijazi i ponekad, moguće, papilitisom (odditis). Možda neće biti simptoma holangitisa između epizoda kolestaze. Ovaj oblik holangitisa naziva se kroničnim, njegov tijek u velikoj mjeri određuje učestalost recidiva i trajanje kolestaze, kao i priroda upalnog procesa (katarhalni, gnojni).

Dijagnostička ispitivanja:
 • Najučinkovitija neinvazivna metoda za određivanje žučnih kamenaca je ultrazvuk. Ova metoda se često koristi za dijagnosticiranje asimptomatskog nošenja kamena (nijemih kamenaca). Povremeno se kamenci u žučnoj kesi ne otkriju ni pažljivim pregledom. U nekih se bolesnika žučni mjehur ne može vizualizirati zbog crijevnih plinova, fibroze mjehura ili neobičnog anatomskog mjesta. Ultrazvuk se također pokazao informativnom metodom za otkrivanje začepljenja zajedničkog žučnog kanala, dijagnosticiranje akutnog i kroničnog kolecistitisa i procjenu funkcije žučnog mjehura, koja se utvrđuje prije i nakon primjene holekinetike.
 • CT ima prednost u odnosu na ultrazvuk kada je u pitanju prepoznavanje kamenaca u zajedničkom žučnom kanalu.
Krvni test:
 • U kroničnom kolecistitisu bez pogoršanja i asimptomatskoj holecistolitijazi slika periferne krvi je normalna.
 • S holedokolitijazom dolazi do povećanja alkalne fosfataze (3 norme ili više) i GGTP (3 norme ili više).

Neutrofilna leukocitoza karakteristična je za OX i holangitis. Sadržaj kolesterola u serumu nije važan za dijagnozu kolecistitisa i kolangitisa, ali kolesterol prirodno raste kod primarne bilijarne ciroze i sklerozirajućeg holangitisa.

Ostale studije:
 • RTG abdomena dijagnostički je u prisutnosti akutne boli u trbuhu. Može otkriti kalcificirajuće kamenje u žučnoj kesi, žučnim vodovima i lumenu crijeva, povećanu jetru i zrak u bilijarnom traktu (žučno-crijevna fistula, klostridijski holangitis ili post-operativni zahvat).
 • Kako bi se procijenila funkcija žučnog mjehura u bolesnika s kroničnim kolecistitisom koji je na konzervativnom liječenju, može se izvesti "oralna" holecistografija.
 • Skeniranje izotopa s RFP "Hida" ima određenu dijagnostičku vrijednost samo u slučaju AC, kada je moguće procijeniti funkciju žučnog mjehura, uključujući utvrđivanje njegovog isključivanja kao rezultat začepljenja kanala.
 • ERCP se koristi za dijagnosticiranje kolestatskog sindroma i liječenje bilijarne opstrukcije (benigna striktura u području bradavice Vater, holedoholitijaza, itd.).
 • Perkutana transhepatična kolangiografija indicirana je u slučajevima kada postoje prošireni intrahepatični žučni kanali otkriveni ehohepatografijom, a ne postoji mogućnost izvođenja ERCP-a ili je potrebno pojašnjenje stanja intrahepatičnih žučnih kanala (punjenje kontrastom žučnih kanala može biti blokirano tumorom ili strikturom koja je nastala na jednoj ili drugoj razini bilijarnog trakta ).
 • Intravenska holangiografija i testovi bromsulfaleina za procjenu stanja funkcije izlučivanja bilijarnog sustava jetre trebaju se smatrati zastarjelima.

Zastoj žuči u žučnom mjehuru (hipomotorna diskinezija žučnog mjehura) zbog hipokinezije smatra se tipičnim za bolesnike s kolelitijazom. Također je zabilježena u brojnim stanjima povezanim s čimbenicima rizika za razvoj kolelitijaze: tijekom trudnoće, dugotrajna primjena holinergika i antispazmodika, nakon vagotomije, sa dijabetesom melitusom, pretilošću itd..

U pozadini zastoja žuči u žučnoj kesi, ultrazvuk često otkriva talog koji se u njemu nakuplja, a kirurzima je poznat kao "kit", pronađen tijekom holecistektomije. U ultrazvuku talog izgleda poput "oblaka" s više malih eho-pozitivnih uključaka. Za razliku od žučnih kamenaca, ehogel se ne otkriva, ali može se utvrditi jasna granica između takvog "oblaka" i ehonegativne žuči. "Oblak" može obuhvaćati kristale kolesterola, čestice bilirubinata i kalcijev karbonat. Očito je da ti pacijenti mogu kasnije razviti holecistolitijazu. Zajedno s mikrolitima, promjene na ultrazvuku žučnog mjehura mogu biti povezane s prisutnošću polipa u njemu. Da bi se razlikovala prava polipoza žučnog mjehura od parijetalnih mikrolita kolesterola, dopuštaju imenovanje ursodeoksiholne kiseline (ursofalk) u dozi od 7,5 mg / kg tijekom 3 mjeseca i dinamički ultrazvuk žučnog mjehura. Ako tijekom primjene lijeka nestanu inicijalno identificirani znakovi parijetalne "naslage", tada se polipoza isključuje i dijagnosticira žučna bolest u fazi stvaranja mikrolita.

Kod zastoja žuči u žučnoj kesi, treba imati na umu holesterozu, koju karakterizira taloženje kolesterola u CO mjehura. Kolesteroza se češće razvija u pretilih žena s ozbiljnim poremećajima metabolizma lipida i visokim kolesterolom u krvi.

U holesterozi se lipidi (uglavnom kolesterol) nalaze uglavnom u endotelnim stanicama sluznice, iz kojih se zatim, njihovim značajnim taloženjem, može razviti polip kolesterola. Na ultrazvuku ova formacija izgleda poput polipa, međutim, tijekom histološkog pregleda, prava struktura polipa nije utvrđena.

Nije potvrđena prisutnost korelacije između holesteroze, razine kolesterola u krvi i žuči i razvoja ateroskleroze, uključujući aterosklerozu aorte, koronarnih i cerebralnih arterija. Prisutnost zloćudne transformacije u holesterozi također nije utvrđena..

Zastoj žuči u žučnoj kesi obično se klinički očituje stalnim tupim bolnim bolovima u desnom hipohondriju, koji se pojačavaju potresanjem u vožnji, brzim hodanjem, nošenjem utega u desnoj ruci, savijanjem prema naprijed. Dijagnoza je ponekad teška, iako se kod duodenalne intubacije kristali kolesterola nalaze u dijelu B.

Izbor adekvatne terapije za žučne kamence često zajednički određuju terapeut, kirurg i pacijent..

Pri određivanju indikacija za holecistektomiju koristili smo međunarodne preporuke predstavljene u tablici.

Liječenje posljedica holecistektomije

U bolesnika koji su podvrgnuti kolecistektomiji, najčešće su simptomatske manifestacije povezane s disfunkcijom Oddinog sfinktera u pankreasnom ili bilijarnom tipu. Preventivne mjere trebale bi biti usmjerene na normalizaciju kemijskog sastava žuči, obnavljanje prohodnosti Oddijeva sfinktera, dekontaminaciju sluznice duodenuma i vraćanje funkcije motoričke evakuacije..

Kao simptomatsko sredstvo propisan je lijek odeston (gimekromon), 200 mg 3 puta dnevno prije jela, tijek liječenja je 1-2 tjedna. Lijek ima choleretic i antispazmodični učinak na Oddijev sfinkter, ali ne slabi crijevnu peristaltiku.

S kolestazom i holangitisom u odsutnosti infekcije bilijarnog trakta i obnavljanja odljeva žuči, uz uklanjanje strikture, stekli smo pozitivno iskustvo s biljnim pripravkom Hepabene (1-2 kapsule nakon večere) i s infekcijom žučnog trakta - antibakterijskim lijekom iz makrolidne skupine - klaritromicinom (kisela kiselina, klabaksa), s gnojnom infekcijom - lijek meronem.

Apsolutne indikacije za operaciju:

 • akutni kolecistitis;
 • kronični kolecistitis s uobičajenom anamnezom (rekurentna bilijarna kolika) i disfunkcionalnim žučnim mjehurom (ultrazvukom ili holecistografijom);
 • česti kamenci žučnog kanala:
  a) kod osoba mlađih od 70 godina - ERCP; sfinkterotomija; prema indikacijama - holecistektomija;
  b) kod osoba starijih od 70 godina i u prisutnosti visokog operativnog rizika, endoskopska sfinkterotomija daje manje smrtnosti, ali rizik od ponovnog nastanka holedoholitijaze ostaje;
 • gangrena žučnog mjehura - hitna holecistostomija (sigurnija od holecistektomije), u budućnosti je moguća holecistektomija, ali često se možete ograničiti na spontano zatvaranje rane;
 • crijevna opstrukcija zbog žučnog kamenaca - operacija uklanjanja crijevne opstrukcije praćena kolecistektomijom.

Relativne indikacije za operaciju: kronični kalkulozni kolecistitis, ako su simptomatske manifestacije bolesti povezane s prisutnošću kamenaca u žučnoj kesi. U tom je slučaju potrebno isključiti čir na želucu i dvanaesniku, sindrom iritabilnog crijeva, kronični pankreatitis, bolesti mokraćnog sustava, koji mogu imati simptome koji simuliraju kronični kolecistitis.

Trenutno se, uz standardnu ​​laparotomnu kolecistektomiju, široko uvodi i laparoskopska holecistektomija, čija je prednost kratak boravak u bolnici (manje od 48 sati) i raniji oporavak (nakon 5-7 dana). Laparoskopska holecistektomija, ako je provodi visokokvalificirani stručnjak i prema strogim indikacijama, omogućuje vam brzo i mnogo manje traumatično uklanjanje kamenaca iz žučnog mjehura i prije nego što se simptomi upale pojačaju. Prednost holecistektomije u usporedbi s konzervativnim metodama terapije holecistolitijaze (litotripsija, otapanje kamenaca) je u uklanjanju rizika od ponovnog nastanka kamenaca.

Prevencija žučnih kamenaca

Prva faza žučnih kamenaca može se dijagnosticirati ako se provode odgovarajuće biokemijske studije žuči, uglavnom dijelovi C. Litogena žuč karakterizira prezasićenje žuči kolesterolom, smanjenje koncentracije žučnih kiselina i fosfolipida u njemu, kao i hipokinezija žučnog mjehura i oštećenje parenhima jetre. Kako bi se spriječilo napredovanje žučnih kamenaca (prijelaz u drugu fazu - latentna, asimptomatska kamena kočija), preporuča se promjena prehrane i načina života. Učinkovitost preventivnih mjera ovisi o njihovom strogom pridržavanju pacijenta.

U drugom stupnju (latentni nosač kamena), svrha prevencije je spriječiti stvaranje komplikacija bolesti žučnog kamenaca i posljedica holecistektomije. Odgovarajuću taktiku upravljanja pacijentom u ovoj fazi zajednički određuju terapeut i kirurg.

Za primarnu prevenciju kamenaca u žuči preporučuje se:
 • Kako biste uklonili stagnaciju žuči i poboljšali njezinu kvalitetu, hranu uzimajte najmanje 5 puta dnevno (prvi doručak je oko 8 sati, drugi - u 11 sati, ručak - u 14 sati, popodnevni čaj - u 17 sati i večera - u 21 sat). Za pacijente koji su predisponirani za razvoj žučno-kamenčne bolesti, kao ni u prvoj fazi bolesti, ne postoje zabranjena hrana i jela. Ležeran obrok u strogo određeno vrijeme potiče lučenje probavnih sokova (uključujući žuč) i motoričku evakuacijsku funkciju šupljih organa (uključujući žučni mjehur). Prehrana treba sadržavati meso, ribu, masti, povrće, voće i njihove sokove. Ne smije se dopustiti smanjenje radne sposobnosti, povećanje tjelesne težine (pretilost, pretilost); potreban je dovoljan noćni san, svakodnevno pražnjenje crijeva i dovoljno i bezbolno mokrenje; ne preporučuje se pušenje i konzumiranje alkoholnih pića, čak ni u takozvanim "malim" količinama.
 • Ako postoji sklonost zatvoru ili teškom, produljenom ili bolnom činu defekacije, prije svega je potrebno isključiti organsku patologiju (hemoroidi, čir na želucu, divertikularna bolest debelog crijeva, polipoza rektuma i debelog crijeva, rak debelog crijeva itd.), A zatim uvesti odgovarajuće promjene u režim prehrana i način života (svaki dan jedite najmanje 0,5 kg povrća i voća, unesite tekućinu na 1,5-2 litre dnevno, jedite samo "tamne" vrste kruha, povećajte svakodnevnu tjelesnu aktivnost (hodanje brzim tempom, plivanje itd.) nakon obroka, uzimajte lijek alohol u količini od 3-4 tablete dnevno.Preporučuje se takozvani "jutarnji blok": navečer namočite 4 do 10 suhih šljiva u kipućoj vodi (pripremite infuziju), a ujutro je popijte i pojedite voće Zatim doručkujte uz obaveznu upotrebu čaše bilo kojeg soka i male količine salate od svježeg povrća ili voća..
 • Uz idiopatski funkcionalni zatvor, uz poštivanje odgovarajućih prehrambenih i tjelesnih režima, moguće je kratkotrajno propisivanje laksativa, uglavnom mukofalka ili laminarida (4 žličice granula dnevno) ili forlaksa (2 vrećice dnevno), ili laktuloze (30 ml sirupa ili 20 g granula dnevno). Ostali se laksativi koriste rjeđe.
 • Kada je jetra uključena u proces (masna hepatoza, reaktivni hepatitis sa slabom aktivnošću itd.), Uz odgovarajuće prehrambene i fizičke režime, propisuju se lijekovi s hepatoprotektivnim i koleretičkim učinkom na dulje vrijeme (hepabene, 2 kapsule dnevno tijekom godine).
 • Litogenost žuči uspješno se uklanja dugotrajnom (višemjesečnom) upotrebom henodeoksiholne kiseline (henosan, henofalk, henohol, itd.) U kombinaciji s ursodeoksiholnom kiselinom (ursofalk, ursosan, itd.) Brzinom od 5-10 mg / kg tjelesne težine. Na primjer, uzimajte 1-2 kapsule Henochol i 1-2 kapsule Ursofalk prije spavanja tijekom 6 mjeseci.
 • Prevencija stvaranja smeđih i crnih pigmentiranih kamenaca u žučnom mjehuru i vodovima uključuje terapiju za bolesnike s kroničnom hemolizom (splenektomija, sanacija žučnih puteva, itd.), Poštivanje odgovarajuće prehrane i održavanje zdravog načina života. U nekim je slučajevima moguće dodatno propisati koleretike i kolekinetike, obustavljajući proces stvaranja kamenaca.
 • Uzimajući u obzir holekinetsku ulogu crijevnih hormona nastalih u sluznici dvanaesnika (holecistokinin, sekretin itd.), Kao i uključenost u upalni i, kao posljedicu toga, u atrofični proces njegove sluznice zbog prekomjernog razmnožavanja bakterija, preporučljivo je provesti tečaj antibiotske terapije (klaritromicin 500 mg 2 puta dnevno + metronidazol ili tinidazol 500 mg 2 puta dnevno tijekom 5 dana). Anthelmintska i antiparazitska terapija provodi se prema indikacijama.
 • CLD se češće javlja u prisutnosti nasljedne predispozicije (opterećenja), bolesti jetre (masna hepatoza, hepatitis, ciroza itd.), Poremećaja u procesima probave i apsorpcije uzrokovanih pankreatitisom, duodenitisom, enteropatijama, poremećajima motorne evakuacije crijeva, uključujući zatvor. Ova se bolest često nalazi kod žena. Trudnoća, prekomjerna tjelesna težina, kao i brojne bolesti i loše navike (zlouporaba alkohola, pušenje) pridonose nastanku žučnih kamenaca. S tim u vezi, prevencija žučnih kamenaca sastoji se u normalizaciji funkcionalnog stanja jetre i žučnog sustava, uključujući žučni mjehur, dvanaesnik, gušteraču i adekvatno liječenje postojećih bolesti. Posebnu pozornost treba posvetiti očuvanju tjelesne i mentalne aktivnosti, apetita, normalizaciji indeksa tjelesne mase (20-25), ublažavanju simptoma određenih bolesti, uključujući hemolitičku anemiju (na primjer, splenektomija za Minkowski-Schoffovu bolest itd.).

Uz konstantan unos hepabena (biljni pripravak s hepatotropnim i holeretskim učinkom), 2 kapsule nakon večere, pomoću dinamičke ultrazvučne holecistografije otkrili smo obnavljanje poremećene kontraktilnosti žučnog mjehura, smanjenje volumena rezidualne žuči i vremena kontrakcije žučnog mjehura. U gotovo 100% slučajeva, kao rezultat dugotrajnog davanja hepabena, nije obnovljena samo kontraktilnost žučnog mjehura, već je nestala i litogenost žuči. U prisutnosti mulja i polipoznih promjena na stijenci žučnog mjehura, preporuča se propisivanje ursodeoksiholne kiseline (ursofalk, ursosan) tijekom 3 mjeseca brzinom od 7,5 mg na 1 kg tjelesne težine.

Takva terapija u ogromne većine bolesnika u prvoj fazi kolelitijaze zaustavlja napredovanje bolesti i stvaranje kamenaca..

Žučni kamenci

Žučni kamenci nalaze se u 10-15% stanovnika našeg planeta, pa se ovaj fenomen može smatrati raširenim.

 1. Uzroci žučnih kamenaca
 2. Faze razvoja žučne bolesti
 3. Simptomi žučnih kamenaca
 4. Dijagnostika kamenaca u žučnoj kesi
 5. Posljedice kamenja u žučnoj kesi
 6. Liječenje žučnih kamenaca
 7. Prevencija žučnih kamenaca

U Rusiji se može naći u 3-10% stanovnika. Žene obolijevaju 2 puta češće od muškaraca. Vrhunac incidencije javlja se u 50 godina. Operacija uklanjanja žučnog mjehura (holecistektomija) kod žučnih kamenaca na drugom je mjestu nakon uklanjanja upaljenog vermiformnog slijepog crijeva (upala slijepog crijeva).

Kamenje se može sastojati od žučnih pigmenata (bilirubin), lipida (kolesterol), soli vapna i mješovitog karaktera.

Još uvijek postoji borba između terapeuta i kirurga. Kako liječiti? Odaberite konzervativnu terapiju ili operativni zahvat?

Problem bolesti je što je stvaranje kamenaca vrlo dug i uglavnom asimptomatski proces..

Uzroci žučnih kamenaca

 • Kršenje metabolizma kolesterola, pretjerano se sintetizira u jetri i u velikim količinama izlučuje žučom.
  Javlja se u uvjetima:
 • Ateroskleroza.
 • Povećanje slobodnih masnih kiselina u krvi.
 • Dijabetes.
 • Pretilost.
 • Zloupotreba masne hrane.
 • Poremećaji metabolizma žučnih kiselina.
  • U kroničnim bolestima jetre (hepatitis, ciroza) trpe procesi sinteze žučnih kiselina koji čine 67% sastava žuči i održavaju lipidnu bazu (preostalih 33%) u otopljenom stanju. Omjer se krši i žuč postaje litogena (masna). Lipidi se talože i postaju osnova za buduće kamenje.
  • S upalom u crijevima (ulcerozni kolitis, celijakija, resekcija crijeva), dolazi do poremećaja sinteze i apsorpcije žučnih kiselina koje se u velikim količinama vraćaju natrag u jetru.
 • Infekcija ulazi u mjehur protokom krvi ili limfom. Zadržavanje žuči (kolestaza) pogoduje zaraznom procesu.
 • Upalni proces. Ph žuči se mijenja prema lužnatom. To osigurava kršenje kontraktilnosti mjehura i stvaranja kamenaca..
 • Mehanička zapreka protoku žuči. Stajaća žuč prvo kristalizira, a zatim se na nju talože proizvodi upale, fibrin, bakterije, sluz. Stvaraju se kamenje.
 • Metabolička bolest. Promatrano kod hipotireoze (insuficijencije štitnjače), dijabetes melitusa.
 • Promjena hormonalne razine - Povećanje razine estrogena može utjecati na koncentraciju žuči. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju veći rizik od razvoja kamenaca.
 • Trudnoća pridonosi stvaranju kamenaca, jer fetus pritišće žučni mjehur i žuč se ne izlučuje u potpunosti.

  Žučna bolest ima nasljedne preduvjete.

  Faze razvoja žučne bolesti

  • Početna - bez kamenja, postoji suspenzija u obliku pijeska.
  1. Stvaranje guste žuči.
  2. Stvaranje bilijarnog mulja.
  • Stvaranje žučnih kamenaca.
  • Kronični kolecistitis s razdobljima pogoršanja.
  • Stadij komplikacija.

  Važnost ove klasifikacije objašnjava se činjenicom da je u prvoj fazi postupak reverzibilan ako se poduzmu sve preventivne i terapijske mjere. Možete dijagnosticirati već u 1. fazi.

  Simptomi žučnih kamenaca

  Manifestacije bolesti ovise o mjestu kamenja, stanju bilijarnog trakta i popratnom upalnom procesu. 60-80% bolesnika s žučno-kamenčnom bolešću nema simptome bolesti (latentni oblik).

  Postoje 3 mogućnosti za tijek bolesti:

  • Bolno paroksizmalno

  Riječ je o oštroj reznoj boli u desnom hipohondriju, koja se osjeća ispod desne lopatice, u desnom ramenu, čeljusti i ključnoj kosti. Napad može biti popraćen porastom temperature.

  • Bol koji traje 10 minuta do 4 sata.
  • Pacijenti trebaju odmor i uzimati antispazmodike (No-Shpa, Papaverin).
  • Osjećaji bola često se javljaju navečer i noću.
  • Nakon što kolike nestanu, bol se može ponoviti nakon nekog vremena.
  • Palpacijom točke projekcije mokraćnog mjehura (desni hipohondrij), pacijent osjeća bol (Kerin simptom).

  Znakovi kamenja u žučnoj kesi mogu izazvati netočnosti u prehrani, unos alkohola, emocionalni stres, fizički stres, vožnju uz drhtanje.

  Ako napad boli traje više od 4 sata, to može ukazivati ​​na razvoj komplikacija.

  Bolovi su tupi i bolni. Često se kombinira s mučninom i nadutošću.

  • Dispeptični oblik

  Manifestira se osjećajem nelagode i težine u desnom hipohondriju, često popraćenim podrigivanjem zrakom, nadimanjem, uznemirenom stolicom (zatvor ili proljev), gorčinom u ustima, žgaravicom.

  Uz blokadu izvodnih žučnih kanala, mogu se pojaviti simptomi opstruktivne žutice: promjena boje kože (žutilo sa zelenkastom nijansom), promjena boje izmeta, svrbež kože.

  Dijagnostika kamenaca u žučnoj kesi

  • Ultrazvučni pregled (ultrazvuk).

  Odredite veličinu kamenaca, stupanj pokretljivosti, strukturu, blokadu žučnog kanala kamenom. Metoda je 95% pouzdana.

  • Obični RTG žučnog mjehura.

  Na području žučnog mjehura možete vidjeti samo kalcificirane (kalcificirane) kamenje i komponente koje sadrže zrak.

  • Intravenska holecistoholangiografija.

  Neizostavna metoda pri odluci o litotripsiji.

  • CT skeniranje.

  Informativan samo za procjenu tkiva oko žučnog mjehura.

  • Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP). Metoda vam omogućuje procjenu stanja žučnog kanala.
  • Endoskopski ultrazvuk. Kamenje veličine do 2 mm može se vrlo dobro otkriti.

  Posljedice kamenja u žučnoj kesi

  • Kamen blokada cističnih ili zajedničkih žučnih kanala.
  • Akutni kolecistitis i holangitis.
  • Ispadanje žučnog mjehura.
  • Suppuracija žučnog mjehura (empijem).
  • Fistule.
  • Puknuti žučni mjehur.
  • Bilijarni (žučni) peritonitis.
  • Rak žučne kese.
  • Akutni bilijarni pankreatitis.
  • Crijevna opstrukcija.
  • Kronični kolecistitis.
  • Prodiranje kamena u lumen veće duodenalne papile.

  Liječenje žučnih kamenaca

  • Uklanjanje sindroma boli (kolike) i drugih manifestacija bolesti.
  • Sprječavanje napretka stvaranja kamena ili njihovo potpuno uklanjanje.
  • Prevencija komplikacija.
  • Poboljšanje kvalitete života pacijenta.

  Raspon mjera liječenja:

  Hepatoprotektori - Hepatrin, Esseziale-forte.

  1. Metode bez lijekova2. Medicinske intervencije3. Kirurško liječenje
  1) Dijeta - iznimka od prehrane pržene, masne, začinjene, dimljene hrane. Jedite hranu često i u malim obrocima, u razmacima do 3 sata. Potreban je dovoljan unos vode kako bi se spriječilo zgušnjavanje žuči.Antispazmodici - No-Shpa.

  Koleretički lijekovi - Cholagon, Decholin, Allochol.

  Antibiotici - kada se otkrije upalni proces (leukocitoza u krvi, ubrzana ESR).

  1) Holecistektomija - radikalna eliminacija žučnog mjehura. Trenutno se proizvodi laparoskopski. Je li standard liječenja kroničnog kalkuloznog (kamenja) holecistitisa.
  2) Gubitak kilograma.3) Izvantjelesna litotripsija udarnog vala - beskontaktna metoda liječenja pomoću nišanske opreme.
  4) Tjelesna aktivnost, aktivnosti na otvorenom, turizam - sprječava stagnaciju žuči.Zamjenska terapija (žučne kiseline) - Henofalk, Ursosan.5) Kontaktno rastvaranje kamenaca - uvođenje kroz kožu posebnog katetera kroz koji se ubrizgava metilterbucil eter.
  5) Korekcija popratnih bolesti, uklanjanje metaboličkih poremećaja kod hipotireoze, dijabetes melitusa.

  Hepatoprotektori - Hepatrin, Esseziale-forte.

  1 i 2 su konzervativne terapije.

  Kirurško liječenje je vodeća metoda. Indicirano za pacijente kojima konzervativna terapija ne pomaže. Prije ili kasnije, "kamene naslage" će se osjetiti, pa je bolje ukloniti žučni mjehur.

  • Operacija je malo traumatična.
  • Kozmetički učinak.
  • Radna sposobnost se obnavlja u kratkom vremenu.

  Kada je kamen u žuči najbolje netaknuti

  Prema statistikama, svaki peti stanovnik planeta stvara žučne kamence. U žena se bolest žučnih kamenaca javlja gotovo dvostruko češće nego u muškaraca. To je zbog ženskih hormona estrogena koji usporavaju izlučivanje žuči. A što ako se pronađe ovo kamenje? Zar zaista nema alternative uklanjanju žučnog mjehura?

  Žučni mjehur je mala vrećica pričvršćena za jetru. Akumulira žuč - složeni sastav neophodan za preradu masnoća koje ulaze u naše tijelo hranom. Uz to, žuč je odgovorna za održavanje normalne mikroflore u crijevima. Ako žuč stagnira ili se njezin sastav promijenio, žučni mjehur ne radi i u njegovim kanalima nastaju kamenci.

  Sjedilački način života, u kojem se, u pravilu, metabolički procesi u tijelu usporavaju mogu izazvati pojavu bolesti. No, glavna rizična skupina su oni koji neredovito jedu, kao i ljubitelji masne hrane s visokim kolesterolom..

  U tih ljudi svaki obrok prati promjena u sastavu žuči, a vjerojatnost stvaranja kamenaca u takvim se slučajevima višestruko povećava. Ovisno o komponentama, žučni kamenci mogu biti kolesterol, pigmentirani - ako nastaju od boje žuči - bilirubin i vapnenački, ako u njima prevladavaju kalcijeve soli. Najčešće postoje mješoviti kamenčići veličine od 0,1 mm do 3-5 cm.

  „Dok su kamenčići u žučnoj kesi mali i mirno leže u žučnoj kesi, osoba možda i ne zna za svoju bolest. - kaže šef trbušnog odjela Instituta za kirurgiju. Višnjevski RAMS Vjačeslav Egorov. Prvi znakovi upozorenja po kojima se može posumnjati na žučno-žučnu bolest su težina u desnom hipohondriju, gorčina u ustima i mučnina nakon jela..

  Situacija se mijenja kada kamen uđe u usta žučnog kanala i začepi ga. Ometa se odljev žuči, rastežu se zidovi žučnog mjehura i osoba osjeća jake bolove u desnom hipohondriju ili u gornjem dijelu trbuha. Bol može zračiti u leđa, desnu ključnu kost i desnu ruku. Pojavljuje se mučnina ili povraćanje. Liječnici takav napad nazivaju žučnom kolikom..

  Među kliničkim oblicima žučnih kamenaca razlikuju se:

  • latentni oblik ili takozvani kameni ležaj;
  • dispeptični oblik bolesti;
  • bolan oblik, popraćen napadima;
  • bol torpidni oblik;
  • karcinom.

  Bolovi možda nisu prejaki i često prestaju sami od sebe, ali njihov izgled sugerira da je tijelo počelo "padati" i da osoba treba posjetiti liječnika. Napokon, kamenje, počevši samostalno plivati, može u potpunosti blokirati odljev žuči i izazvati upalu žuči - kolecistitis, upalu gušterače - pankreatitis ili opstruktivnu žuticu.

  Čak je i iskusnom liječniku teško dijagnosticirati bolest žučnog kamenaca "na oko". To će zahtijevati dodatne studije - ultrazvuk trbušnih organa, u najtežim slučajevima - rendgenske studije s uvođenjem kontrastnog sredstva u žučne kanale. Trenutno postoji studija koja liječniku omogućuje da kamenje vidi vlastitim očima - holedohoskopija.

  Ovi dijagnostički postupci omogućuju liječniku da procijeni veličinu kamenaca i njihovo mjesto, što omogućuje predviđanje daljnjeg razvoja bolesti i propisivanje liječenja. ".

  Konzervativna terapija uključuje nekoliko postupaka i tehnika koji se temelje na dobro poznatoj formuli "hladnoća, glad i odmor":

  • potpuna glad s povraćanjem, ako napad nije praćen povraćanjem, možete piti vodu;
  • hladnoća (led) na desnom hipohondriju, metoda lokalne hipotermije za smanjenje upale i hipertenzije žučnog mjehura;
  • antibakterijski lijekovi za upalni proces;
  • terapija detoksikacije i forsiranje povlačenja tekućina iz tijela diuretičkim lijekovima;
  • ublažavanje napadaja boli uz pomoć analgetika (Maxigan, Analgin) i antispazmodičnih lijekova (Papaverin, No-Shpa, Baralgin, Platifillin, itd.) ili kombiniranih lijekova s ​​analgetičkim i antispazmodičnim djelovanjem.

  Liječnici su neumoljivi: samo se kirurg može riješiti žučnih kamenaca! Međutim, ako nema simptoma bolesti, a kamenje u žučnoj kesi "šuti", može se ostaviti na miru..

  Najvažnija medicinska naredba za pacijente s žučno-žolčanom bolesti je poštivanje pravilne prehrane i stroge prehrane. Začinjena je začinjena, masna, pržena i dimljena hrana..

  Ponekad se mali kamenci s kolesterolom pokušavaju otopiti lijekovima - henodeoksiholnom kiselinom i ursofalkom.

  Ovaj je tretman dug - tečaj traje najmanje godinu dana, skup je i, nažalost, ne dovodi uvijek do željenih rezultata. Nakon nekoliko godina, u većine bolesnika ponovno nastaju kamenci. Osim toga, takav je tretman pun komplikacija - ti lijekovi često oštećuju stanice jetre..

  Možete pokušati uništiti male pojedinačne kamence udarnim valom. Tijekom ovog postupka kamenje se drobi u male komadiće (veličine do 1-2 mm), koji neovisno napuštaju tijelo. Ovaj postupak je bezbolan, pacijenti ga dobro podnose i može se provesti ambulantno..

  Kontraindikacije za kolelitijazu

  S bolešću žučnih kamenaca, koleretički fitopreparati su kategorički kontraindicirani. Oni mogu olakšati migraciju kamenja, a to je ispunjeno najstrašnijim komplikacijama. Iz istog razloga treba biti vrlo oprezan kada pijete mineralne vode..

  Ako su kamenci veliki, napadi bilijarne kolike su česti, tada pacijent mora leći na kirurški stol.

  Često pacijenti s bolešću žučnih kamenaca završavaju na operacijskim zahvatima u hitnim slučajevima, kada je uklanjanje žučnog mjehura - holecistektomija - od vitalnog značaja. To se događa s akutnim kolecistitisom, koji se može zakomplicirati peritonitisom (upala peritoneuma), kao i u slučajevima pankreatitisa i potpune blokade žučnih puteva.

  Kako liječiti žučnu bolest?

  Zlatni standard za bolest žučnih kamenaca je laparoskopska kirurgija, pri kojoj se žučni mjehur uklanja malim ubodima u prednji trbušni zid. Nakon operacije na koži praktički nema tragova. Pacijent se obično otpusti sutradan nakon operacije i brzo se vrati svom uobičajenom ritmu života..

  Mnoge zabrinjava pitanje - je li puni život moguć bez žučne kese??

  Liječnici kažu da kvaliteta života ne pati od kolecistektomije. Svrha žučnog mjehura je čuvanje žuči dok se hrana ne potroši. Bilo je životno potrebno samo primitivnim ljudima, koji su sjeli za stol tek nakon uspješnog lova (a to se nije događalo svaki dan) i mogli su u radosti pojesti dobru polovicu ubranog mamuta.

  Moderna osoba ne treba jesti "u rezervi". Stoga odsutnost žučnog mjehura ni na koji način ne utječe na njegove vitalne funkcije..

  Ugradite Pravda.Ru u svoj tok informacija ako želite primati operativne komentare i vijesti:

  Dodajte Pravda.Ru u svoje izvore na Yandex.News ili News.Google

  Također će nam biti drago vidjeti vas u našim zajednicama na VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

  Zašto su kamenci u žuči opasni?

  Žučna bolest je bolno stanje u kojem se zbog pogrešnih metaboličkih funkcija u žučnom mjehuru i njegovim tubulima događa fosilizacija enzimskih tvari. Bolest se znanstveno naziva kolelitijaza..

  Suština kolelitijaze

  Žučni mjehur je organ koji sadrži žuč koju proizvode stanice jetre. Žučni kamenci mogu se vidjeti u organu, njegovim putovima, jetri i kanalu. Formacije su različite po sastavu, volumenu i izgledu. Predznak kolelitijaze je bezalkoholni kolecistitis - pogoršanje ili trom tijek upale u organu. U ovom slučaju, kamenje se na ultrazvuku ne može otkriti u žučnoj kesi. Postoje epizode kada su se počele stvarati kamene strukture, ali zbog svoje male veličine nisu vidljive ni na rendgenskim slikama - rendgensko negativni kamenčići.

  Kristali kolesterola građevinski su materijal za kamence, rjeđe kalcijeve pigmentno-vapnene soli.

  Bolest izazvana kamenim formacijama u žučnoj kesi izuzetno je česta pojava. Patogeneza bolesti posljedica je nepravilne prehrane, jedenja viška hrane životinjskog podrijetla.

  Proces njege kod holecistitisa

  Proces njege kolelitijaze uključuje: proučavanje etiologije i provocirajućih čimbenika, utvrđivanje kliničke slike, dijagnosticiranje, liječenje i prevenciju. Istaknite glavne faze primarne zdravstvene zaštite, taktike ponašanja medicinske sestre prilikom zbrinjavanja bolesnika.

  Simptomi i uzroci kamenaca

  Kako znati o prisutnosti kamenaca u žuči? Često bolest prolazi nezapaženo, klinika od žučnih kamenaca odsutna je desetljećima. Manifestacija simptoma posljedica je broja formacija, volumena i mjesta.

  Simptomi bolesti žučnog kamenca:

  1. Kolike u predjelu jetre i ispod rebara s desne strane.
  2. Mučno stanje koje prelazi u povraćanje.
  3. Gorčina u ustima, višestruki izlazi zraka iz usta.
  4. Javlja se zatvor, proljev, što dovodi do proljeva, trbuh je natečen, izmet postaje bezbojan, gotovo bijel.
  5. Osjećaj slabosti.
  6. Tjelesna temperatura raste.
  7. Razvija se Botkinova bolest.

  Razlozi za pojavu prvih znakova

  Bolovi zbog kamenaca javljaju se zbog grča mišićnih vlakana, iritacije šupljine i kanala žučnog mjehura ili hiperekstenzije zidova organa zbog viška žuči.

  Jaka bol praćena je kretanjem kamenja kroz tubule, što uzrokuje začepljenje. Kad se kanal potpuno začepi, jetra se poveća, u predjelu rebara pojavljuju se bolni bolovi, požuti koža i očne jabučice, izmet gubi boju, temperatura raste, osoba se znoji, ima vrućicu, javljaju se napadaji.

  Opisani su slučajevi kada kamen sam izađe, napadi prestanu. Ako je kamenac velik ili se u žučnom mjehuru nakuplja mnogo sitnih kamenaca, potrebno je hitno kirurško liječenje žučno-žuljne bolesti.

  Bolest je praćena refleksima povraćanja s žučnim mrljama. Nakon povraćanja ne postaje lakše, reakcija se javlja na razini refleksa i postaje posljedica iritacije u dvanaesniku.

  Povišena temperatura ukazuje na zaraznu bolest žučnog mjehura, nedostatak apetita i stalni umor smatraju se očitim pratiteljima..

  Uzročnost pojave

  Žuč zdrave osobe je tekuća, sposobna stvarati kamenje. Čimbenici rizika koji utječu na proces žučnog kamenca:

  • Obilje kolesterola u žučnoj tekućini.
  • Poteškoće s prolaskom žuči, zagušenja u mjehuru.
  • Prodiranje uzročnika infekcija u žučni mjehur.

  Etiologija bolesti žučnih kamenaca je:

  1. Pretjerana konzumacija hrane zasićene kolesterolom.
  2. Loša funkcija jetre, popraćena nedovoljnom produkcijom žučnih kiselina.
  3. Pretežak.
  4. Dugotrajna upotreba kontracepcijskih pilula.
  5. Prisutnost određenih bolesti.

  Mnogo je razloga zbog kojih je poremećen odljev i stagnacija žuči. Glavne su: loša kontrakcija u bilijarnom traktu, nadimanje, kirurški zahvati na području gastrointestinalnog trakta, niska tjelesna aktivnost osobe, trudnoća, pothranjenost nakon poroda, iscrpljenost tijela glađu, naglo smanjenje težine. Do zagušenja može doći zbog začepljenja kanala kao rezultat priraslica, oticanja, suženja ili savijanja mjehura, pojave novotvorina.

  Stadiranje bolesti žučnih kamenaca

  Postoje tri stadija bolesti žučnog kamenca:

  • Prva, na kojoj se narušava ravnoteža sastavnih dijelova žuči koju stvara jetra, prema prevladavanju kolesterola.
  • Druga faza uključuje stvaranje stvarnih kamenaca u pozadini viška kolesterola i nepravilne cirkulacije žuči.
  • Treće je stvaranje komplikacija u pozadini progresije bolesti žučnog kamenaca.

  Vrste obrazovanja

  U medicinskoj praksi postoje dvije vrste stvaranja kamenaca: primarna i sekundarna. Prvi slučaj podrazumijeva stvaranje kamenca u normalnim žučnim kanalima zbog kršenja sastava žučne tekućine, kada se formacije ne pojavljuju dulje vrijeme. U drugom slučaju, kamenci nastaju kada je teško odvoditi žuč, čiji je uzrok kolestaza, povećani tlak u žučnoj tekućini, šlanganje žučnih puteva.

  Ovisno o strukturi, kamen u žučnoj kesi može biti homogen ili složen, sastoji se od jezgre (bilirubina), korpuskula i kore. Homogeni sastav uključuje: grudice sluzi, kolesterol, strani predmeti.

  Na temelju kemijskog sastava razlikuju se: kolesterol, vapnenac, pigment i višekomponenta. U praksi prevladavaju višekomponente, s većim udjelom kolesterola.

  Po strukturi se kamenje dijeli na: kristalno ili slojevito, stvrdnuto ili voštano.

  Količina kamenja varira u različitim razmjerima od milimetra, na kojem osoba može živjeti ne znajući za postojanje inkluzija, do centimetara. Činjenice su poznate kada je u mjehuriću pronađen ogroman kamen koji je protezao organ i zauzimao prostor. Kamenje do 1 cm smatra se malim, srednje - 1-2 cm, veliko - velikim kamenjem. Češće se nalazi kamenje od 0,1 do 5 cm.

  Opasnost od žučnih kamenaca leži u komplikacijama. To uključuje: otežani kolecistitis, začepljenje putova koji izlučuju žučnu tekućinu, infekcija, kršenje integriteta žuči, prodor okamenjene žuči u crijeva s razvojem opstrukcije; razvoj novotvorina.

  Dijagnosticiranje bolesti

  Da bi se razjasnila dijagnoza bolesti žučnih kamenaca, provodi se ultrazvuk i endoskopski nadzor. Veliki kamenci prepoznaju se palpacijom. Metoda ultrazvučnog pregleda određuje broj, veličinu i mjesto kamenaca, stanje mokraćnog mjehura.

  Ako je teško uspostaviti točnu dijagnozu, koristi se metoda oralne holecistografije koja uključuje proučavanje stanja rendgenskog zračenja nakon uzimanja određenog kontrastnog sredstva, pregled rentgenskim snimkom, dopunjen endoskopijom.

  Metodologija iscjeljivanja

  Metodologija iscjeljivanja koja pruža mogućnost očuvanja oboljelog mjehura i tubula za njegovo čišćenje uključuje:

  1. Terapija otapanjem kamenaca lijekovima.
  2. Liječenje koje omogućuje uklanjanje kamenaca ultrazvučnim ili laserskim drobljenjem.
  3. Mogućnost uklanjanja kamenaca pomoću kapaljki.

  Eliminacija lijekovima

  Značenje metode: olagani mjehur dizajniran je za čišćenje lijekova koji mogu smanjiti količinu kolesterola u žuči i povećati sadržaj žučnih kiselina.

  Takav se tretman propisuje kada je kolesterol sastavni dio kamenaca. Tvorbe su malene, tubuli su patentni i mogu se normalno skupljati. Metoda je kontraindicirana kod bolesti crijeva i bubrega..

  Liječenje je dugo oko dvije godine. Doziranje se izračunava pojedinačno za pacijenta. Unos lijekova prati se ultrazvučnim nadzorom. Predlaže se vođenje ispravnog načina života, provođenje prevencije neoplazme kamenja.

  Ogroman nedostatak metode je obnavljanje bolesti na kraju tečaja. Zaustavljanje protoka lijekova u tijelo može povisiti određenu razinu kolesterola u žuči. Neželjeno je prestati koristiti lijek, potreban je stalni unos minimalnih doza.

  Talasna terapija

  Oni se protiv kamenaca u žučnoj kesi bore drobljenjem udarnim vibracijama. Ultrazvučne vibracije drobe kamenje na komade koji se zatim kanaliziraju u dvanaesnik.

  U praktičnom smislu, metoda se nadopunjuje prvom: sposobnost uklanjanja zdrobljenih dijelova određuje se uzimanjem lijekova. Metoda laserskog drobljenja djeluje slično.

  Metoda je namijenjena onima koji su pronašli do četiri velika kamena bez nečistoća vapna ili jedini veliki. Od 1-7 postupaka često se odustaje. Terapija je zabranjena u slučaju lošeg zgrušavanja krvi, bolesti jednjaka.

  Metoda kapaljke

  Metoda se koristi za žučne kamence u bilo kojoj fazi bolesti. Putem prodiranja kroz kožu u jetru, zatim u žuč, uvodi se poseban uređaj za kateter, kap po kap isporučuje se potreban lijek koji otapa kamene tvorbe. Izvodi se niz postupaka.

  Operativni tretman

  Kada se pronađu veliki kamenci, pojava jakih napadaja boli, visoke temperature i raznih komplikacija, kamenci se bore kirurškim metodama.

  Žuč možete očistiti od okamenjene žučne tekućine pomoću laparoskopije ili abdominalne kirurgije. Najčešća metoda kirurškog liječenja dugi niz godina bila je potpuno uklanjanje zahvaćenog organa. Zabranjeno je koristiti laparoskopiju s ozbiljnom pretilošću, ogromnim kamenjem, operacijama koje su ranije rađene u želucu, sa suppuration mokraćnog mjehura, bolesti srca i dišnih putova, trudnoća.

  Posljedice uklanjanja mjehura: bolnost ostaje na mjestu uklanjanja, gorak okus u usnoj šupljini, mogućnost naknadne infekcije Botkinovom bolešću.

  Prevencija žučnih kamenaca

  Da biste spriječili bolest, morat ćete: jesti umjereno, hrana mora sadržavati manje masti. Preporučuje se sport. Morat ćete se podvrgavati povremenim pregledima, ako je potrebno, smanjiti količinu kolesterola koji proizvodi jetra i utjecati na proizvodnju žučnih kiselina. Propisan je Essentiale Forte.